Actie! Op de set van Anne+

V.l.n.r.: Thorn de Vries (op de rug), DoP Cor Booy, hoofdrolspeelster Hanna van Vliet, regisseur Valerie Bisscheroux en opnameleider/First AD Anna van Schijndel. Foto Bob Bronshoff

Eef Kamerbeekstraat t.h.v. nr 43,
1095 MP Amsterdam
Donderdag 1 april 2021, 14.09 uur

‘Attentie filmopnamen’, staat er op een knalgeel bord aan de rand van het skatepark. Her en der staan oranje pilonnen waar niemand zich veel van aan lijkt te trekken; kinderen en jongvolwassenen op skateboards, stepjes en bmx-fietsjes denderen van de markante ramps, die door kunstenaars Iris Roskam en Arno Coenen zijn voorzien van Delfts-blauwe tegels met pentekeningen in tatoeage-stijl.

In de ‘Urban Sport Zone’ op Zeeburgereiland, tussen Amsterdam en IJburg, is regisseur Valerie Bisscheroux bezig met de opnamen van haar speelfilm Anne+, een vervolg op haar gelijknamige, succesvolle dramaserie over Anne, een lesbische twintiger uit Amsterdam. Hoofdrolspeelster Hanna van Vliet werd genomineerd voor het Gouden Kalf voor beste actrice in een televisiedrama, de serie werd twee keer genomineerd voor een Prix Europa en onder meer geselecteerd voor het Tribeca Film Festival. Er is inmiddels een Duitse remake, de rechten zijn ook verkocht aan Canada en Amerika.

In de film, die naadloos volgt op het tweede seizoen, wil Anne emigreren naar Montreal, waar haar grote liefde Sara woont. Maar voor het zover is, keurt haar uitgever het manuscript voor haar eerste boek af. Wat heeft Anne nu eigenlijk te vertellen? Heeft ze überhaupt wel iets te vertellen?

In de scène die vandaag wordt opgenomen, ontmoet Anne de non-binaire Lou, die in korte tijd een belangrijke rol in haar leven is gaan spelen. Lou wordt gespeeld door Thorn de Vries, die zelf non-binair is, en vooral bekend is als de non-binaire Lesley Huf in SpangaS: De Campus. De Vries vindt het geweldig, “niet alleen vanwege het team, dat voelt als een warm bad, maar ook omdat Anne+ zoveel heeft gedaan voor de lhbtq+ community. De serie heeft zoveel taboes doorbroken.”

“We beginnen met een shot met een lange lens”, zegt opnameleider Anna van Schijndel – het team van Anne+ bestaat overwegend uit vrouwelijke, queer filmmakers; iedereen die meewerkt voelt zich persoonlijk verbonden met het project en vindt het belangrijk om een verschil te maken. Terwijl D.o.P. Cor Booy zijn camera neerzet, en Van Vliet wordt opgehaald uit de make-up, wordt De Vries naar hun beginpositie op een van de hellingen gedirigeerd.

Het knalgele bord wordt aan de kant geschoven. De Vries wordt gevraagd om met hun skateboard op een lagergelegen hellinkje te gaan staan – het is natuurlijk niet de bedoeling dat die diens nek breekt. “Nog iets naar links, voor mij rechts”, roept de opnameleider. “Durft Thorn dit?”, vraagt Bisscheroux. De Vries durft het wel aan en probeert het skateboard op te wippen, maar dat mislukt. “Zal ik maar gewoon naar beneden komen, want dit is niet cool”, zegt De Vries, die speciaal voor de film een paar skate-lessen heeft genomen.

“Ready Thorn?”, vraagt de opnameleider. “Eerst even zwaaien en dan kom je deze kant op.” Een man in scootmobiel rijdt langs. “Ik wil het ook wel effe proberen”, zegt hij gevat. “Yo, daar gaan we”, zegt de opnameleider als de scootmobiel voorbij is. De Vries zwaait, stapt op het board en rolt soepeltjes richting de camera, waar Van Vliet intussen ook staat. “Hallo”, zegt De Vries. Iedereen begint te joelen. “Dat ging best goed”, zegt Bisscheroux. “Durf je het nog een keer aan?”