Actie! Op de set van De Liefhebbers

Op de foto, badend in het zonlicht, Theo Maassen en Anna van der Heide. Op de rug gezien Sander Donker (First AD), Coen Stroeve (DoP) en Jan Willem Biemans (key grip)

Op de foto, badend in het zonlicht, Theo Maassen en Anna van der Heide. Op de rug gezien Sander Donker (First AD), Coen Stroeve (DoP) en Jan Willem Biemans (key grip).

Nieuwendammerdijk 284
1023 BT Amsterdam
8 oktober 2018, 17.09 uur

De ramen van de enorme design-woonark, gelegen bij Jachthaven Twellegea in Amsterdam-Noord, worden nog snel gelapt. In de keuken draait een productiemedewerkster een blikje kattenvoer open, schept wat voer in een eetbakje en zet die op de grond. “Haalt ’m maar meteen weer weg”, zegt een andere productiemedewerker. “De poezen moeten bij take 3 ook nog hongerig zijn.”

Op een stralende herfstdag is Anna van der Heide (Meester Kikker, 2016; Brammetje Baas, 2012; Briefgeheim, 2010) bezig met de opnamen van De Liefhebbers (dan nog onder de werktitel Shit Happens), naar een scenario van Marnie Blok. Daarin draait het om de familie Liefhebber. Preciezer: om de getroebleerde onderlinge relaties van de familie Liefhebber, die pijnlijk zichtbaar worden wanneer uitkomt dat de autoritaire pater familias al een jaar ziek blijkt te zijn. De familieleden worden gespeeld door Jeroen Krabbé (vader Jan), Beppie Melissen (moeder Lea), Hadewych Minis (dochter Sam), Guy Clemens (zoon Casper), Jelka van Houten (Laura, vrouw van Kasper) en Theo Maassen (zoon Jonathan, die in de woonboot woont met zijn twee poezen).

Terwijl Maassen in de make-up zit, er nog wat herfstbladeren worden weggeharkt van de steiger en er een rails wordt neergelegd voor een tracking shot, overlegt Van der Heide met cameraman Coen Stroeve. Die tuurt – met een zonnebril op zijn hoofd – door zijn iPhone om het kader te bepalen, en vraagt 1st AD Sander Donker of hij even voor Maassen wil spelen. “Moet ik gewoon even vijftig meter komen aanrijden?”, vraagt Donker. “Nee”, riposteert Stroeve. “Je hoeft alleen maar even uit te stappen.”

Donker gaat in de grijze BMW 535d zitten die op de oprijlaan geparkeerd staat en stapt weer uit, zoals van hem wordt gevraagd. “Mag ik je complimenteren met je stand-in-­capaciteiten”, zegt Stroeve. Een man met een dikke buik vraagt waar de poezen naartoe moeten die in zijn reismand zitten.

“Kan iemand de schuifpui even dichtdoen?”, vraagt Stroeve als de poezen zijn afgeleverd. De inmiddels op de rails geposteerde camera reflecteert in het raam. “Als Theo goed in het midden loopt, is er niks aan de hand”, zegt een assistent, maar Stroeve is daar niet zo zeker van. “Sander, wil jij even komen aanrijden en naar de deur lopen?” “Rijden! Dat is wel héél spannend!”, antwoordt Donker voordat de auto in zijn achteruit zet. Hij rijdt een stukje achteruit, komt op het teken van Stroeve weer aanrijden, stapt uit en loopt naar de voordeur. ‘Wie heeft er een rood shirt aan?”, vraagt cameraman aan de mensen die achter de camera staan. “Weg daar, je reflecteert in de ruit.”

Dan komt Theo Maassen aanlopen: strak in het pak, het haar keurig gekamd, een aktetas over zijn rechterschouder. Terwijl Van der Heide, met haar verfomfaaide scenario onder haar arm, de scène fluks met hem doorspreekt, wordt de camera teruggereden naar de beginpositie.

Bij de eerste technische repetitie loopt de hond van de eigenaar van de woonboot het kader in. Bij de tweede take parkeert Maassen zijn BMW net iets te dicht tegen de struiken; als hij zijn portier openzwaait heeft hij eigenlijk te weinig ruimte om uit te stappen. Maar hij geeft geen krimp; hij hangt zijn tas om zijn schouder en loopt in een vloeiende beweging naar de voordeur. “Hetzelfde nog een keer,” zegt Van der Heide, “maar iets sneller de auto uit.”

De volgende take parkeert Maassen de auto op precies de goeie plek. “En gestopt, heel goed”, zegt Van der Heide. “De poezen waren ook heel goed.”


De Liefhebbers Nederland, België, 2019 | Scenario Marnie Blok | Regie Anna van der Heide | Productie Topkapi Films (Frans van Gestel, Arnold Heslenfeld, Laurette Schillings) | In coproductie met Menuetto Film, Hans Everaert | Uitvoerend producent Chris Jorna | Camera Coen Stroeve | Montage Michiel Reichwein | Production design Minka Mooren | Art direction Vera van de Sandt | Kleding Tine Verbeurgt | Make-up Trudy Buren | Muziek Steve Willaert | Met Jeroen Krabbé, Guy Clemens, Sanne Samina Hanssen, Theo Maassen, Hadewych Minis, Beppie Melissen, Jelka van Houten | Omroep BNNVARA | Distributie September Film | Te zien vanaf herfst/winter 2019