Actie! Op de set van Kapsalon Romy

Aus Greidanus (Meneer van Putten), Elske van Buuren (kostuum on set), Vita Heijmen (Romy), regisseur Mischa Kamp en cameraman Melle van Essen voor Öztas kledingreparatie & stomerij in de Keizerstraat in Haarlem. Foto: Bob Bronshoff

Keizerstraat 4-parterre, 2011 VS Haarlem, 14 januari 2018, 11.43 uur

“Hé Romy, hoe is het met je oma?” Het jonge meisje draait haar hoofd naar links, waar Meneer van Putten in de deuropening van zijn gordijnwinkel staat. Ze kijkt hem onderzoekend aan. “Waarom vraagt u het haar niet zelf?”, zegt ze dan. “Ik wil wel een keer langs gaan, maar…”, zegt Van Putten aarzelend. “Het is nog steeds mijn oma”, riposteert Romy fel. Dan loopt ze door, de winkelstraat in.

Op een koude zondagochtend in een uitgestorven Haarlemse winkelstraat is Mischa Kamp bezig met de opnamen van de familiefilm Kapsalon Romy. Het is een verfilming van het gelijknamige kinderboek van Tamara Bos, met wie ze eerder in eendrachtige samenwerking de hit Het paard van Sinterklaas (2005) maakte.

In Kapsalon Romy draait het om de tienjarige Romy. Omdat haar gescheiden moeder altijd druk is, moet zij elke dag na school naar haar strenge oma Stine, die een kapsalon runt, maar steeds meer dingen vergeet en steeds gekkere dingen doet. Als Romy op een dag boeken in de koelkast vindt, voelt ze dat oma haar nodig heeft. Ze gaat klusjes doen in de kapsalon; ze verwelkomt klanten, zet koffie voor ze, neemt de telefoon op, zet afspraken in de agenda en weet na een tijdje zelfs hoe ze krulspelden moet inzetten en de droogkap moet bedienen. Ze dagdroomt dat Kapsalon Stine op een dag Kapsalon Romy wordt.

Kapsalon Stine werd middels een zoekopdracht op internetsite Funda gevonden in Strijen in de Hoeksche Waard; een karakteristieke kapsalon die na het overlijden van de eigenaar na 52 jaar definitief op slot was gegaan, werd tot filmset omgetoverd. Om productionele redenen werd het straatje in het fictieve plaatsje, waar Romy iedere dag na school doorheen loopt, wat dichterbij huis gezocht.

Terwijl Elske van Buuren een meetlint om de nek hangt van Aus Greidanus (Meneer van Putten) legt Kamp Vita Heijmen – een negenjarige Amsterdamse die uit meer dan honderd meisjes werd gekozen om Romy te spelen – nog eens uit dat ze nog niet weet dat Van Putten iets naar haar gaat roepen als ze zijn gordijnwinkel passeert, dus dat ze pas naar binnen moet kijken nadat hij haar naam roept. Cameraman Melle van Essen en steadicam-operator Jorrit Haas zijn ondertussen bezig met de timing van de scène. Beppie Melissen, die Romy’s dementerende oma Stine speelt, vraagt of er koffie is – zij hoeft later vandaag pas in actie te komen.

Kamp en Van Essen nemen vervolgens plaats achter een monitor, in de lampenwinkel tegenover Van Puttens gordijnwinkel, die, o toeval, Van Putten heet. Vita/Romy loopt weer langs Van Puttens winkel, op de voet gevolgd door de steadicam. Van Putten roept, Romy kijkt en antwoordt, Kamp is tevreden, Van Essen ook. Regisseur en cameraman overleggen fluks over een andere camerapositie. Melissen krijgt een cappuccino in handen gedrukt, Van Buuren trekt Heijmen snel iets warms aan – het is nog steeds steenkoud in Haarlem.


Kapsalon Romy Nederland/Duitsland, 2019 | Scenario Tamara Bos | Regie Mischa Kamp | Productie Burny Bos, Eefje Smulders | Met Vita Heijmen, Beppie Melissen, Noortje Herlaar | Distributie Cinemien | Te zien vanaf oktober 2019