Actie! Op de set van De mannentester

Op de voorgrond Eva van de Wijdeven (Victoria, de mannen­tester), Liliana de Vries (de bedrogen stewardess) en Puck Pomelien Busser, de assistente van de mannentester. Achter v.l.n.r. data-handler Rick Griemink, focus-puller Nina da Costa, DoP Hidde Boorsma, geluidsman Jac Vleeshouwers, opnameleider Cora Aarnoutse en regisseur Hiba Vink. Foto: Bob Bronshoff

Hoge Naarderweg 3, 1217 AB Hilversum, 1 december 2016, 12.02 uur

De klant, een jonge, mooie stewardess, zit met betraande ogen naar de laptop te kijken die voor haar neus is neergezet. Vanaf de plek waar fotograaf Bob Bronshoff en ik door de productie zijn geposteerd, is er niks te zien, maar het gekreun en gesteun laten weinig aan de verbeelding over. Met een kordate beweging klapt ‘de mannentester’ de laptop dicht. Haar assistente ontfermt zich over de stewardess, die in ongeloof de handen voor de ogen heeft geslagen.

In een volgestouwde kamer van een studio in Hilversum is regisseur Hiba Vink bezig met de opnamen voor De mannentester, een Endemol-dramaserie voor KPN Presenteert, het betaalkanaal dat vorige maand met veel bombarie in de markt werd gezet met Leon de Winters ambitieuze dramaserie Brussel.

De mannentester belooft ook wat. De serie is gebaseerd op het gelijknamige boek van Heleen van Royen, wier bestseller De gelukkige huisvrouw al succesvol werd verfilmd door Antoinette Beumer (in 2010) en De ontsnapping – iets minder succesvol – door Ine­ke Houtman (2015). Deze maand verschijnt Van Royens eerste eigen documentaire in de vaderlandse bioscopen, Het doet zo zeer, die op de tweede plek eindigde in de publiekspoll van het International Film Festival Rotterdam – pal na Moonlight (2016).

In De mannentester (2009), de vierde roman van Van Royen, draait het om Victoria Kramer, een bloedmooie privédetective die zich voor veel geld verhuurt als lokeend aan achterdochtige vrouwen en mannen die willen weten of hun partner een grote verleiding kan weerstaan. Temptation Island, maar dan met pruiken, valse namen, twee telefoons en een tatoeëerpistool – de korte synopsis was genoeg voor een Duitse uitgever om tachtigduizend euro te bieden voor de vertaalrechten van het boek.

En nu is er dus een tiendelige serie, geschreven door Willem Bosch, Inge Hardeman, Pasja van Dam, Liesbeth Strik en Melle Runderkamp en geregisseerd door Pieter van Rijn, Annemarie van de Mond en Hiba Vink. Vink, die indruk maakte met haar kortfilms Ode ober (2008) en Remember to Check Out (2016), had het liefst alle afleveringen geregisseerd, maar haar man Michiel van Jaarsveld is ook druk – met de opnamen van het vijfde seizoen van Penoza in dit geval – en ze hebben samen een kind van vier. Maar ze heeft samen met cameraman Hidde Boorsma “een stevige stijl” neergezet voor de andere regisseurs, zegt Vink, die vol lof is over het vertrouwen en de vrijheid die ze heeft gekregen.

De wereld van De mannentester is “nét niet realistisch”, legt Vink uit, terwijl er blokken worden gelegd onder de stoel van de stewardess, zodat ze iets hoger komt te zitten. Eva van de Wijdeven – strak bobkapsel, kokerrok, chique blouse, Uggs – ziet het geamuseerd aan. “Mag ik mijn sloffen aanhouden of moet ik mijn hakken aan?”, vraagt ze. Ze mag haar Uggs aanhouden, haar benen zijn niet zichtbaar, antwoordt Boorsma. De hakken blijven op een krukje buiten beeld staan.

Boorsma zit met zijn camera op schoot op een karretje dat rustig heen en weer wordt gereden langs het glazen bureau van Victoria. De geluidsman haalt acrobatische capriolen uit op een keukentrapje. “Kunnen we iets doen aan het gekraak?”, vraagt Vink.

Dat blijkt nog niet zo eenvoudig; de opnamen gaan door. Van de Wijdeven verhaspelt haar tekst. “Rustig aan!”, zegt Vink, die nog niet helemaal tevreden is over de timing. De volgende take beweegt de camera wél precies zoals ze wil van de mannentester naar de stewardess naar de assistent naar de stewardess en weer terug naar de mannentester. “Heel goed”, zegt Vink. “We gaan close-ups doen.” “Fijn”, zegt Van de Wijdeven, “dan kan ik mijn Uggs aanhouden.”


De mannentester Nederland, 2016/2017 | Scenario Pauline van Mantgem (hoofdschrijver en aflevering 9), Willem Bosch (afleveringen 1, 4, 6 en 10), Inge Hardeman (aflevering 2), Pasja van Dam en Liesbeth Strik (afleveringen 3, 7 en 8), Melle Runderkamp (aflevering 5) | Regie Hiba Vink (afleveringen 1 t/m 4), Pieter van Rijn (afleveringen 5 en 6), Annemarie van de Mond (afleveringen 7 t/m 10) | Producent Endemol Shine Nederland | Creative producent Kennard Bos | Uitvoerend producent Stine Flex | Camera Hidde Boorsma | Montage Godelinde Pollmann (Filmmore) | Art direction Tess Ellis en Joyce van Diepen | Kleding Lynn van Eck en Ingrid Schagen | Kleur, 10 x 45 minuten | Omroep KPN Presenteert | Met Eva van de Wijdeven, Puck Pomelien Busser, Liliana de Vries | Te zien vanaf 14 april 2017