Actie! Op de set van Prins

V.l.n.r. focus-puller Michael Hobdell, DoP Paul Özgür, clapper-loader Zeb Ngobese, Oussama Addi, regisseur Sam de Jong, Jorik Scholten en Achraf Meziani. De fraaie graffiti-tag ‘Vanilla Ice groet Brainpower’ hoort niet bij de film. Sterker: hij komt niet eens in de film. Foto: Bob Bronshoff

Buikslotermeerplein 4, 1025 EV Amsterdam, 15 juli 2014, 12.17 uur

Het is een opgewonden gedoe bij de achteruitgang van Bowling/Pool Noord aan het Buikslotermeerplein. De deur vliegt open: Ayoub (Elasri), Oussama (Addi), Frankie (Jorik Scholten, beter bekend als rapper Lil’ Kleine) en Achraf (Meziani) komen naar buiten gerend. Een van de jongens struikelt bijna.

Ze hebben ingebroken en zijn betrapt door de eigenaar. Luid schreeuwend lopen ze richting het donkere viaduct. Op bowlingschoenen; hun eigen schoenen hebben ze in de paniek achtergelaten in het bowlingcentrum.

Het schreeuwen gaat gewoon door nadat regisseur Sam de Jong “Cut!” heeft geroepen en uitlegt dat hij heel blij is met zijn dolly-shot. De jonge, debuterende acteurs hebben écht ruzie. Sterker: ze gaan bijna met elkaar op de vuist en moeten door de crew uit elkaar worden getrokken.

“Hun vriendschap komt onder druk te staan gedurende de film, dus het is wel echt iets tussen hen dat ook in het scenario stond”, legt De Jong even later uit, terwijl zijn acteurs hangen, klieren, roken en telefoneren. “Ayoub en Jorik hebben lang strijd gevoerd over wie de hoogste status had, dus wie het meest onverschrokken was en bovenop de apenrots zat. Dat heeft ons veel tijd en energie gekost, dus ik hoop maar dat we er iets van terugzien in de film.”

Op een mooie ochtend in juli vinden in Amsterdam-Noord opnamen plaats van Prins, het speelfilmdebuut van Sam de Jong, geproduceerd door het Amsterdamse productiebedrijf en fotografieagentschap 100% Halal in coproductie met het internationale VICE Media. In Prins draait het om de zeventien­jarige Ayoub, die tot over zijn oren verliefd is op Laura (Sigrid ten Napel). Helaas is Laura al bezet. Terwijl hij op verschillende manieren probeert haar hart te veroveren, ontmoet hij Kalpa (Freddy Tratlehner, alias Vjèze Fur van De Jeugd van Tegenwoordig), een zware crimineel met een paarse Lamborghini Diablo. Onder invloed van Kalpa begint Ayoubs wereld uit elkaar te vallen.

De Jong studeerde in 2012 af aan de Film­academie met Magnesium, die werd be­­kroond met de Tuschinski Award en de Prijs van de KNF. Vervolgens maakte hij de korte film Marc Jacobs, (2014) over een Marokkaans jochie uit Amsterdam-Noord, dat voor het eerst naar Marokko op vakantie gaat en daarom graag een zonnebril wil. Op straat koopt hij er een van Marc Jacobs; al zijn vrienden hebben een Ray-Ban…

Marc Jacobs, die eerder dit jaar was geselecteerd voor de prestigieuze kortfilmcompetitie van de Berlinale, dingt op het Nederlands Film Festival mee naar het Gouden Kalf voor Beste Kortfilm. Hetzelfde geldt voor Malaguti Phantom (2014), De Jongs in Noord opgenomen Kort!-je over een buitenbeentje dat aansluiting probeert te vinden bij de stoere jongens en meiden. In Utrecht is ook nog een derde proeve van De Jongs talent te zien, namelijk Laatste keer (2013), zijn ruige clip voor het rapduo The Opposites.


Prins Nederland, 2014 | Regie en scenario Sam de jong | Productie 100% Halal | In coproductie met Vice Media Benelux | Uitvoerend producent Christine Anderton | Camera Paul Özgür | Mon­tage Mieneke Kramer | Art direction Sanne Schat | Kleding Nedda Nagel | Make-up Linde­lotte Vermeer | Muziek Palm­bomen | Met Ayoub Elasri, Oussama Addi, Jorik Scholten, Achraf Meziani, Sigrid ten Napel, Freddy Tratlehner, Elsie de Brauw | Kleur, 80 minuten | Distri­bu­tie A-film Benelux | Te zien vanaf voorjaar 2015