Wolf Warrior 2

Chinese Rambo redt Afrika

Wolf Warrior

Patriottistisch bloedbad waarin China’s nieuwste actieheld Jing Wu eigenhandig het hele Afrikaanse continent redt én een box office-record scoort.

In de lijst van meest winstgevende films van 2017 staat tussen alle Disney’s en Marvels één grote onbekende: Wolf Warrior 2, met een opbrengst van 870 miljoen dollar. Dat is meer dan Thor en Wonder Woman – en die draaiden over de hele wereld, terwijl Wolf Warrior 2 louter Chinese kaartjes verkocht. Een krankzinnig succes.

De eerste Wolf Warrior (2015) was een vette, beetje foute actiefilm waarin een stel commando’s met spectaculaire vuist- en schietgevechten internationale drugscriminelen te lijf gingen. Het was ook de geboorte van een nieuwe actiester: Jing Wu, die sinds zijn zesde levensjaar getraind had voor deze rol.

Hij regisseert zichzelf opnieuw in Wolf Warrior 2, waar hij het leger achter zich laat en het oer-Amerikaanse pad van Rambo volgt. Als een eenmansleger redt hij zielige, anonieme en dankbare mensen uit de handen van gemene Europese huurlingen, aangevoerd door een sadistische Amerikaanse B-acteur.

Tot zover niks nieuws, behalve: de actie vindt nu plaats in Afrika. Inderdaad, het continent waar China zoveel investeringen doet, op zoek naar grondstoffen en afzetmarkten. Maar in de film laten de Chinezen vooral hun hart spreken. Jing Wu’s missie is het redden van zo veel mogelijk mensen, zwart of Chinees, hij maakt geen onderscheid. Als het echt gevaarlijk wordt (burgeroorlog, een smerig virus) keert de rest van de wereld zich af van Afrika. Dat wordt prachtig verbeeld door de Amerikaanse vloot die de kust verlaat, terwijl hypermoderne Chinese fregatten juist richting vuurhaard varen.

Maar we kwamen natuurlijk niet voor een geopolitiek traktaat. We kwamen voor de belofte van beukende actie en opwindende kungfu. Die is er gelukkig genoeg. Het stuntwerk en vooral de gevechtschoreografieën zijn van het hoogste niveau. Verder zijn er drones met mitrailleurs en een man-tegen-tank-gevecht. Veel scènes hebben een hoog WTF-­gehalte, zoals onderwater kungfu en een auto die over de kop vliegt en landt in een massagraf. Dat alles in moordend tempo en dichtgesmeerd met orkestrale bombast die Michael Bay zou doen fronzen.

Wie niet gillend wegrent bij zoveel vlagvertoon en achteloos bloedvergieten, ziet in Wolf Warrior 2 een fascinerend Chinees antwoord op de patriottistische actiefilms uit Amerika. Dat de VS niet langer het alleenrecht heeft op zelfverheerlijking en het redden van de wereld is alleen maar winst.


Wolf Warrior 2 is verkrijgbaar op import-dvd (Well Go USA).