White God

Opstand der honden

Probeer je eens voor te stellen dat Beyond the Planet of the Apes in Hongarije werd opgenomen. Zonder gebruik van CGI. En met honden in plaats van apen. Gelukt? Dan kom je in de buurt van de merkwaardige filmbeleving die White God heet.

De titel White God lijkt een woordspeling op Sam Fullers legendarische hondenthriller White Dog, maar slaat in werkelijkheid op de manier waarop honden naar hun baasjes kijken. Wij zijn hun witte god, en daarmee zijn ze overgeleverd aan onze menselijke grillen. Slecht nieuws voor Hagen, de hond die hier centraal staat. Zijn baasje is de dertienjarige Lili, die onverwacht bij haar gescheiden vader wordt ondergebracht. De man haat honden, en het is dan ook een kwestie van tijd voordat Hagen het huis uitgewerkt wordt en op straat moet zien te overleven. Lili is ten einde raad, en gaat op zoek.

White God is op dat moment een half uur onderweg, en je kunt je nog steeds voorstellen dat Disney de remake-rechten voor Amerika zal kopen. Goed, Hagen heeft het zwaar. De fanatieke hondenvangers van Boedapest maken jacht op hem. Maar op straat vindt hij ook vriendschap onder de vele straathonden. De toon van de film verandert echter radicaal wanneer een crimineel de lieve hond wil inzetten voor hondengevechten. Hagen transformeert tot een echte killer die tijdens bloedige toernooien veel grotere tegenstanders de strot afbijt. Disney haakt hier resoluut af.

Maar regisseur Kornél Mundruczó heeft alweer een volgende omslag in petto. Ondergebracht in de stadskennel (hier gepresenteerd als een concentratiekamp voor honden) slaagt Hagen erin een grootscheepse uitbraak te forceren. Een invasie van woedende straathonden legt vervolgens Boedapest lam. De beelden van hordes ontketende vuilnisbakhonden die een moderne stad ontregelen zijn voldoende reden om alle hondengekken direct naar White God te sturen. Mundruczó heeft een buitengewone prestatie geleverd door zonder computertrucage deze meesterlijke beelden te draaien.

Inhoudelijk zetten ze de film echter uit het lood. Zaten we eerst nog in een intiem liefdesverhaal over een meisje en haar trouwe viervoeter, plotseling kijken we naar The Walking Dead met huisdieren! Dat gezegd, Mundruczó toont hier zoveel durf en ambitie dat hij bijna wegkomt met deze omslag. Bijna.