What You Gonna Do When the World’s on Fire?

Een masterclass in solidariteit

In deze intieme zwart-wit documentaire geeft Roberto Minervini een impressie van de dagelijkse strijd tegen ongelijkheid in Amerika. Zijn film is liefdevol en ontwapenend, terwijl de problemen in een Afro-Amerikaanse gemeenschap van New Orleans zich blijven opstapelen.

Ik sprak Judy Hill, een Afro-Amerikaanse zangeres die in New Orleans een bar uitbaat op het randje van faillissement, na de vertoning van Roberto Minervini’s nieuwe documentaire What You Gonna Do When the World’s on Fire?. Ik bedankte haar voor de gevoeligheid en warmte die ze niet alleen in de documentaire, maar ook in de filmzaal tijdens de Q&A tentoonspreidde. Ze bedankte mij ook en gaf er een knuffel bij met de woorden: “A hug can solve everything.”

Minervini’s documentaire (door Eye uitgebracht binnen hun programma Previously Unreleased) is ook een soort knuffel. Een liefdevolle blik op een gemeenschap waarvan Minervini, een Italiaanse émigré in Amerika, zelf geen deel uitmaakt. En toch moest juist hij, de buitenlandse chroniqueur van het diepe Amerikaanse Zuiden met films op de grens van fictie en documentaire als Low Tide (2012) en Stop the Pounding Heart (2013), ook dit verhaal vertellen. Minervini volgde eerder voornamelijk de witte bevolking van Amerika, de trailer trash. What You Gonna Do… dwong hem naar eigen zeggen uit zijn comfortzone en liet hem kennismaken met de dagelijkse problemen aan de andere kant van de etnische scheidslijn.

Iets oplossen doet deze film natuurlijk niet, daarvoor zijn de problemen te groot. Maar Minervini laat wel zien wat ervoor nodig is om te vechten tegen de ongelijkheid die diep in het Amerikaanse DNA geworteld is. Vooral scènes met leden van de sympathieke New Black Panther Party for Self Defense maken indruk. Zij gaan de straat op om onderzoek te doen naar de moord op een zwarte jongen uit hun buurt. Er zijn geruchten over politiegeweld en zelfs de Ku Klux Klan, maar wie durft zich uit te spreken? Gedraaid in 2017, toen de aandacht groeide voor het verontrustende politiegeweld tegen jonge zwarte Amerikanen, toont What You Gonna Do When the World’s on Fire? hoe belangrijk het is om dan voor je medemens op te komen.

Minervini geeft een masterclass in solidariteit en laat zien hoe onmisbaar die is wanneer de wereld zich tegen je lijkt te hebben gekeerd. Zie maar hoe het kwaadwillende, witte beeld van de Black Panthers als anti-Amerikaanse agressievelingen hier wordt vervangen door een grass roots collectief rond alledaags activisme. Zie hoe de problemen in deze gemeenschap altijd met elkaar gedeeld worden. En zie hoe elke generatie opnieuw moet leren zo solidair te worden. Dat blijkt uit de schrijnende scènes met Ronaldo en Titus, jonge jongens die nog net in de fantasiewereld van een kind kunnen leven, maar eigenlijk al weten dat de wereld om hen heen in de fik staat.