Weathering with You

De prijs van superkracht

Weathering with You

Deze opvolger van Your Name., de meest succesvolle animefilm aller tijden, is een beeldschone en technisch virtuoze film over een eenzame jongen en een meisje dat het weer kan beïnvloeden.

Niemand is zo goed in oppervlaktes als Makoto Shinkai. Zie hoe zonlicht weerspiegelt in het glas van wolkenkrabbers, hoe grauwe mist tastbaar als een dekbed over de stad hangt en de laatste druppels van een regenbui in een plas kapotvallen. De animatiefilms van wonderkind Shinkai (schrijver, regisseur, editor en cameraman) laten je rillen van genot over zoveel schoonheid en technische brille.

Met Weathering with You (Tenki no ko) heeft hij een hele film geconstrueerd rondom dit soort sensaties, sferen en texturen. Het onderwerp is even alledaags als ambitieus: het weer. Dagelijks beïnvloedt het weer de stemmingen (en bestemmingen) van miljarden mensen. Maar hoe maak je daar een film van? En belangrijker nog: hoe pakt dat uit? Het antwoord is: wisselvallig (beloofd, de enige weer-gerelateerde grap).

De vijftienjarige Hodaka is van huis gevlucht en moederziel alleen en platzak in Tokio beland. Daar is iedereen in de ban van de zwaarste en langste regenperiode ooit gemeten. Per toeval ontmoet hij Hina, een zeventienjarig weesmeisje dat alleen voor haar kleine broertje zorgt. In een tempel boven op een leegstaande wolkenkrabber ontdekt Hina iets magisch: ze kan de regen stoppen en de zon doen schijnen. Terwijl de vriendschap tussen Hina en Hodaka verschuift naar verliefdheid raakt de politie Hodeka op het spoor en ontdekt Hina dat ze een grote prijs moet betalen voor haar superkracht.

Weathering with You is in alles de opvolger van Your Name. (2016), de film die uitgroeide tot internationale sensatie en meest succesvolle anime aller tijden. Zo’n beetje alle elementen die deze film zo aantrekkelijk, aandoenlijk en meeslepend maakten zitten er weer in: verbluffend getekende beelden van de grote stad, gierende tienerromantiek, shinto-mystiek die als toegangspoort naar een andere dimensie leidt en veel geslurp van instant noedels en ander lekker slecht eten uit de automaat.

En natuurlijk zijn er weer in fotorealistisch detail (digitaal) getekende 2D-achtergrondbeelden van de stad en de natuurlijke elementen. Grauwe regen, donzige wolken, dikke plakken mist, blije frisse sneeuw en af en toe gouden zonnestralen, en alles beeldschoon gereflecteerd in ramen, plassen en voorbij zoevende metro’s.

Maar wat ontbreekt is de magie van Your Name.. Oorzaak: de kwakkelende plot. Your Name. was in de kern een eenvoudig liefdesverhaal met als twist dat de geliefden in elkaars lichaam terechtkwamen. Dat gaf de film een enorme drive. Weathering with You zwabbert vanaf de eerste scènes en vindt pas aan het slot zijn momentum. Wat overblijft is vooral heel veel prachtige buitenkant.