Your Name.

Wat als je wakker wordt als iemand anders?

Your Name.

De Japanse anime Your Name. is een kosmisch liefdesavontuur door tijd en ruimte en is uitgegroeid uit tot meest succesvolle anime ooit.

Wakker worden in het lichaam van een ander is een van die onmogelijke dingen waar film goed raad mee weet. Your Name. gaat grootscheeps met die fantasie aan de haal. In de meeslepende Japanse anime kruipen een jongen uit Tokio en een tienermeisje van het platteland in elkaars huid zonder elkaar ooit te hebben ontmoet. Met humor worden de misverstanden en onhandigheden die dat met zich meebrengt breed uitgemeten. Vlak daarna vergeten ze allebei weer wat hen voor bizars is overkomen. Hun herinneringen vervagen maar ze voelen wel allebei dat ze iets kwijt zijn, dat ze iemand zoeken – de ander die ze niet kennen.

Een naderende komeet geeft die zoektocht naar elkaar een kosmische lading die het gewone leven ontstijgt. Maar voor het alledaagse heeft de regisseur ook oog: haastig ontbijten, de opgestapelde afwas, verveling – het leven van een tiener gaat lang niet altijd over rozen. We zien ook veel schaamte op hun wangen, die om de haverklap rood kleuren, zoals de schitterende herfstkleuren waarin het platteland is gedrenkt.

De stad daarentegen is kil en hyperrealistisch in beeld gebracht. De twee werelden lijken maar niet bij elkaar te kunnen komen. Het is een onvermogen dat de film prachtig weet te verbeelden, met als hoogtepunt een schitterende scène in krijtpastel waarin de onvoorspelbare reis van de eenzame komeet wordt gevolgd.

Your Name. is niet alleen amusante bodyswap-sciencefiction en tienerportret in één, maar zit ook vol symboliek en verwijzingen naar het shintoïsme. Zo loopt een geweven koord letterlijk als een rode draad door de film. Dat koord deed eerst dienst als haarbandje, maar de verstrengelde draden groeien gaandeweg uit tot een symbool voor verbintenis en de voortschrijdende tijd. Het weven van draad (musubi) is niet zomaar een handwerkje voor oudere dames. Weven is draaien, verstrengelen, splijten en verbinden.

En dat gebeurt ook in het duizelingwekkende verhaal zelf, dat relaties splijt en weer samenbrengt via de vele tijdssprongen die deze animatiefilm overigens wel een beetje overvol maken. Ook de powerballads van J-rockband Radwimps had Your Name. wel kunnen missen, want de film heeft geen overdaad en bombast nodig om een draad te weven tussen kijker en verhaal.