VOY A EXPLOTAR

Hemelbestormen

 • Datum 18-02-2011
 • Auteur
 • Gerelateerde Films VOY A EXPLOTAR
 • Regie
  Gerardo Naranjo
  Te zien vanaf
  01-01-2008
  Land
  Mexico
 • Deel dit artikel

Teenage angst in het kwadraat in voy a explotar, de openingsfilm van het Mexicaans Filmfestival Cinemaztlán in Cinema De Balie in Amsterdam.

Gevoel voor drama kan Román niet ontzegd worden: tijdens een schooltalentenjacht zet hij zijn zelfmoord in scène door met een touw om zijn nek van een krukje op het podium te springen, de zaal verbijsterd achterlatend. Román vindt een zielsverwant in de stuurse Maru, die ook nergens bijpast maar haar opstandigheid meer met humor in enigszins goede banen leidt. De in het wilde weg om zich heen slaande Román is zijn leventje in het gezin van een rechtse politicus helemaal zat en om wil de benen nemen. Hij vat het plan op Maru’s ontvoering in scène te zetten, waarbij de gedachte aan Bonny en Clyde nooit ver weg is.
In de roadmovie voy a explotar (i’m going to explode) van Mexicaan Gerardo Naranjo zoeken twee boze tieners iets om voor te leven, om voor vechten, zoals Maru in haar dagboek schrijft. Hun teenage angst gaat verder dan bij de meeste pubers. Román zou het liefst een knopje indrukken om helemaal te verdwijnen. Als ze een tunnel inrijden, wordt de volumeknop harder gezet en zien we alleen nog maar fel wit licht. Hij zoekt de vergetelheid maar vindt onderweg toch een geestverwant, Maru zijn tweelingzus, zoals hij haar noemt. Samen gaan ze de ondergang tegemoet.

Zielenroerselen
Het uptempo begin van de film, met veel biografische informatie over de personages, schept een onnodige afstand die pas later weer wordt overbrugd, als de film meer tijd neemt voor karakterontwikkeling en steeds langere shots gebruikt. Die stijl past bij de alsmaar meer in zichzelf gekeerde Maru en Román, die steeds verder in hun zielenroerselen duiken.
Productiemaatschappij Canana, opgericht door Gael Garcia Bernal, Diego Luna en Pablo Cruz, heeft een goede neus voor off beat regisseurs, jong talent dat het waard is om in te investeren. En zo kunnen ze ook films van de grond krijgen die ze zelf regisseren of waar ze zelf in spelen. Eerdere films van Canana waren j.c. chavez van Diego Luna, over de beste bokser van Mexico, deficit, Bernals debuut, en de vorige film van Gerardo Naranjo, drama/mex. Recent lovend ontvangen is sin nombre van de 31-jarige Cary Fukunaga, over een jonge vrouw uit Honduras die via Mexico naar de VS wil emigreren en in een hel terechtkomt.
Met voy a explotar hebben ze een film in huis die net als de personages dreigt te exploderen maar dat net niet recht in het gezicht van de kijker doet. voy a explotar is niet hemelbestormend, zoals Román en Maru zelf zouden willen zijn, maar houdt het kleiner en wroet liever in hun ziel.

Mariska Graveland