They Cloned Tyrone

Iets te herkenbare mindfuck

They Cloned Tyrone

In scifikomedie They Cloned Tyrone komen een dealer, een pooier en een sekswerker op het spoor van een buurtcomplot. De film doet thematisch denken aan Get Out en Us maar is niet origineel genoeg om zich met die films van Jordan Peele te kunnen meten.

Het trio dat centraal staat in They Called Tyrone bestaat uit archetypische Zwarte antihelden uit het blaxploitation-genre. Fontaine (John Boyega): de stoïcijnse gangster. Yo-Yo (Teyonah Parris): de brutale maar vindingrijke ho. Slick (Jamie Foxx): de klungelige pooier die fungeert als komische noot.

Hoofdpersonage Fontaine is een rouwende drugsdealer die zijn dagen slijt door wanbetalers na te jagen en zich te drenken in goedkoop bier. Elke dag koopt hij een kraslot, maar hij wint nooit. Het is een trieste metafoor voor de grotendeels Zwarte bevolking van achterstandswijk Glen, die geen geluk is gegund.

De grauwe, B-filmachtige cinematografie onderstreept de barre omstandigheden van de personages. Met als nadeel dat sommige scènes zo duister zijn dat je nauwelijks kunt zien wat er gebeurt.

In het eerste deel van de film ontvouwt zich geleidelijk een intrigerend en griezelig complot. Terwijl het centrale trio met weerzin op onderzoek uitgaat, reflecteert regisseur Juel Taylor (vooral bekend als scenarist van Creed II, 2018) komisch maar vinnig op de cyclus van armoede waarin Zwart Amerika vastzit.

De met popculturele verwijzingen doorspekte dialogen worden vlot en overtuigend gebracht door de drie hoofdrolspelers, al verliest de film iets van z’n charme nadat het complot halverwege is ontrafeld. In het licht van de lopende staking van Hollywood-schrijvers tegen (onder meer) AI-integratie is het licht verontrustend te constateren dat het bij vlagen voelt alsof They Cloned Tyrone is geschreven door een algoritme. In de ontknoping verwordt het script tot een meta-mengelmoes van betere mindfuck-films als The Cabin in the Woods (2011), Get Out (2017) en Groundhog Day (1993). Door constant te verwijzen naar die inspiratiebronnen, ontbeert They Cloned Tyrone een eigen identiteit.

Ondanks die referentiedrift blijft de film overeind. Door Taylors eigenzinnige visie op de problematiek van Zwart Amerika, en door een sterke cast. De film heeft te weinig visie om een (cult)klassieker te worden, maar biedt een vermakelijk en maatschappijkritisch scifi-mysterie.


They Called Tyrone is vanaf 21 juli 2023 te zien op Netflix (VoD).