The Savages

Het Filmmuseum vertoont onder de noemer Previously Unreleased deze zomer elke week een ten onrechte niet in Nederland uitgebrachte film.

The Savages is een Amerikaanse verrassings- en festivalhit met Philip Seymour Hoffman en Laura Linney (Oscarnominatie) als volwassen broer en zus die moeten zien om te gaan met hun langzamerhand steeds verder seniel wordende vader. En nee. Het sentiment ligt niet op de loer, in vlijmscherpe tragikomedie van Tamara Jenkins, die tien jaar geleden debuteerde met het door haar geschreven en geregisseerde Slums of Beverly Hills (1998).

De film doet eerder denken aan Noah Baumbachs Margot at the Wedding die dit jaar nipt wel de filmtheaters haalde. Ook hier de nodige broer- en zustertwisten: beiden tegen de veertig, single en verdwaald in een literair milieu, hebben ze de nodige frustraties op elkaar uit te leven en daarvoor in de taal een venijnig medium tot hun beschikking. The Savages, inderdaad. Want hun beschaving is maar een dun laagje. De semi-autobiografische film verliest echter nooit zijn humor en menselijkheid en schrijnt daarom waarschijnlijk nog eens te meer.