THE INCREDIBLES

Superheld in buitenwijk

 • Datum 01-12-2010
 • Auteur
 • Gerelateerde Films THE INCREDIBLES
 • Regie
  Brad Bird
  Te zien vanaf
  01-01-2004
  Land
  Verenigde Staten
 • Deel dit artikel

De CGI-animatie The Incredibles is een geduchte concurrent voor The Polar Express. Pixar kiest een radicaal andere benadering dan Zemeckis en co, en zet iedere realistische pretentie overboord.

Als ze bij Pixar al belang hechten aan de theorie van de Toy story. Zo geloofwaardig en knuffelbaar als de tot leven komende speelgoedwezens in die film waren, zo akelig en buitenaards leek het sadistische menselijke buurjongetje dat de speelgoedjes martelde en mishandelde. De idee dat realistische menselijke tekenfilmpersonages de Heilige Graal van de digitale animatie zouden zijn, is al enige tijd losgelaten door de mensen van Pixar, die in hun kaskrakers Monsters, inc. en Finding Nemo steeds weer lieten zien dat hun wortels liggen in de klassieke kunst van de cartoon. Dat blijkt ook weer in The Incredibles, een vindingrijke parodie op het dankzij Batman, The X-Men en Spider-Man weer danig in zwang zijnde genre van de superheldenfilm.

Elastigirl
Het leven van Bob Parr zit danig in het slop. Enkele decennia geleden maakte hij samen met echtgenote Helen furore als de ijzersterke Mr. Incredible en de ultralenige Elastigirl. Onder maatschappelijke druk werden de constant reuring veroorzakende superhelden uit het straatbeeld verbannen, waarna Bob, Helen en hun drie superbegaafde kinderen zich gedeisd moeten houden in een anonieme buitenwijk. De verantwoordelijke Helen probeert zich aan te passen door een supermoeder te zijn, maar Bob kan niet wennen aan zijn loonslavenbestaan. Als hij de kans krijgt om, ondanks een buikje en een wijkende haarlijn, in het geniep weer Mr. Incredible te worden, grijpt hij deze met beide handen aan.
Het voortdenderende avontuur dat volgt is niet alleen een pleidooi tegen de middelmaat, het is tevens een demonstratie van het feit dat animatiekarakters het beste gedijen als ze zich maar zoveel mogelijk gedragen als animatiekarakters. Weg met realistische pretenties en weg ook met de grauwe burgermaatschappij: The Incredibles komen er aan! Ongelooflijk grappig én geloofwaardig cartoonesk. Zo zouden meer animatiefilms moeten zijn.

Fritz de Jong