The House

Duister vastgoed

 • Datum 28-01-2022
 • Auteur Ronald Rovers
 • Thema Thuiskijken
 • Gerelateerde Films The House
 • Regie
  Emma De Swaef Marc James RoelsNiki Lindroth von BahrPaloma Baeza
  Te zien vanaf
  14-01-2022
  Land
  Verenigde Staten, Engeland
 • Deel dit artikel

Donkerkomische stop-motion animatie over een huis dat z’n bewoners in drie verschillende tijden tot waanzin drijft.

Weinig plekken zijn zo’n vruchtbare bodem voor een gruwelverhaal als je eigen huis. Wie ooit Het kaartenhuis las van Mark Z. Danielewski, over een huis dat aan de binnenkant oneindig veel groter is dan aan de buitenkant, of wie ooit, zeg, een verbouwing heeft laten uitvoeren, of is opgegroeid in een huis, kent de spanning. De stilte en de duisternis ’s nachts, de geluiden in de muren, de insecten waar je geen insecten wilt hebben, de aannemers die inschatten dat ze volgende week al klaar zijn. Gruwelijk.

Vier regisseurs vertellen in deze stop-motion animatie van in totaal anderhalf uur drie verhalen die zich in verschillende tijden in hetzelfde huis afspelen. Het eerste deel – ‘Binnenin wordt een leugen gebouwd’ – is van de hand van het Antwerpse animatieduo Emma De Swaef en Marc James Roels, die een duister Faustiaans verhaal vertellen in dezelfde stijl waarin ze in 2018 This Magnificent Cake! maakten: een uiterst gedetailleerde stoffenanimatie met indringende close-ups van mensen met grote hoofden en minieme oogjes en mond, alsof ze in hun eigen hoofd verdwaald zijn.

Een armoedig gezin – moeder, vader, dochter en baby – krijgt hun uitzichtloze gepauper op het Britse platteland nog even extra ingewreven als de rijke moeder van de man met haar pafferige entourage langskomt. Hij heeft blijkbaar voor een meer bescheiden leven gekozen en dat zullen ze hem laten weten ook. Het leidt tot veel verdriet en drank. ’s Avonds ontmoet de man in de bossen een duistere figuur – “een beroemde architect” – die hem een deal voorstelt: hij zal een huis voor het gezin bouwen mits ze hun oude huis verstoten. Binnen korte tijd staat de drie verdiepingen tellende kolos overeind en nemen ze er hun intrek. Het is het grootste huis in de omgeving. Maar was het nou wel zo’n goeie deal?

‘Verloren is de waarheid die niet gewonnen kan worden’ heet het tweede deel. Zo eigenaardig en duister als het eerste deel eindigde, zo alledaags begint het tweede. Deze keer staat het huis midden in de stad, anno nu. Een rat – een vastgoedontwikkelaar – legt de laatste hand aan het huis, kort voor de bezichtiging. Hij heeft hier en daar kosten weten te besparen en belt met wat schijnbaar zijn geliefde is en praat over een tripje naar de Malediven dat ze nu toch wel verdiend hebben. Hij bestelt alvast de champagne en hors d’oeuvres en wacht op de gasten. In het tweede deel valt vooral op hoe levensecht de details en de gesprekken zijn die de rat aan de telefoon voert. Door dat realisme krijgt de bizarre ontrafeling van de realiteit die volgt des te meer kracht. Minder duister dan het eerste deel maar het eindigt even desastreus.

In het derde deel staat de aarde grotendeels onder water, nemen we aan, want nu is het huis aan alle kanten omgeven door water. Een vlijtige verhuurde – een kat, deze keer – probeert de to-do-lijst met reparaties af te werken maar ze mist het nodige gereedschap en het geld om het te kopen. Bijna alle huurders hebben het pand verlaten en de enige twee lanterfanters die overbleven, betalen alleen in vis en chakra-helende stenen. Kom daar maar mee aan bij een bouwmarkt. Het huis lijkt in dit derde deel een zinkend schip, maar de eigenaar kan het niet loslaten. De titel vertelt haar: ‘Luister nog eens en zoek naar de zon’.

Drie verhalen over de valkuil van glorieus vastgoed, kun je zeggen, maar vooral over de wezens die er te afhankelijk van zijn geworden. Die diepere betekenis wordt trouwens nergens uitgesproken en The House neemt de kijker geen moment aan het handje. De Faustiaanse deal in het eerste deel is de kijker snel duidelijk, maar wat er precies aan de hand is in het tweede en derde deel, dat laat The House aan de kijker.


The House is nu te zien op Netflix.