Still: A Michael J. Fox Movie

Jongensachtig, ondanks alles

Still: A Michael J. Fox Movie

In een ontroerend en opgewekt portret toont documentairemaker Davis Guggenheim hoezeer de 61-jarige Michael J. Fox zijn jongensachtige charmes ondanks de obstakels in zijn levens nooit heeft verloren.

Michael J. Fox wil niet dat mensen medelijden met hem hebben. “Kijken naar een zielenpoot is saai”, zo mijmert de aan de ziekte van Parkinson lijdende acteur aan het begin van Still: A Michael J. Fox Movie. Fox wil de controle houden “over zijn eigen verhaal”. En dus is de documentaire die Davis Guggenheim (He Named Me Malala, 2015) over zijn leven maakte bijzonder opgewekt.

Toch stelt de hoofdpersoon zich ook meermaals kwetsbaar op. Zoals wanneer hij ergens halverwege de film met een flinke optater in zijn gezicht in beeld verschijnt. Fox was weer eens gevallen en moest geopereerd worden aan zijn gelaat. Hij kan er alleen maar over grappen: “Zwaartekracht bestaat, ook met mijn geringe lengte heb je daar last van.”

Uit Still blijkt bovenal dat de acteur al van jongs af een toonbeeld van menselijke veerkracht is. Wanneer Fox als Canadese tiener vanwege zijn lengte wordt gepest, besluit hij zich aan te sluiten bij het theatergezelschap op zijn school, waar hij zijn roeping ontdekt. Gniffelend vertrouwt de acteur de kijker toe dat het een mooie bijkomstigheid was dat het in deze nieuwe wereld niet aan mooie vrouwen ontbrak.

Guggenheim voorziet Fox’ terugblikken van een spetterende montage, waarin hij beelden uit de films van de acteur naadloos laat aansluiten op filmische reconstructies. Still is bijna een video-essay, waarin de documentairemaker onvergetelijke speeches en roemruchte momenten uit films als Back to the Future (1984) en televisieseries als Spin City (1996-2002) vist die precies tonen hoe Fox zich op een bepaald moment in zijn leven voelde. Hij koppelt de acteur op het scherm knap aan de mens achter de façade, terwijl de hoofdpersoon openhartig vertelt over zijn beslommeringen.

Zo vertelt Fox, die in de film nog aardig fit oogt, tijdens een ontroerende scène dat hij niet het idee heeft dat hij nog lang op deze wereld zal rondstruinen. Die gedachte heeft iets ironisch: ondanks zijn rimpels, grijzige haar en fysieke gestuntel ziet de acteur er namelijk nog steeds erg jongensachtig uit.

Een hoogtepunt in de film is als Guggenheim laat zien hoe Tracy Pollan, Fox’ echtgenoot met wie hij vier kinderen kreeg, destijds net als menig fan viel voor die jongensachtige charme. De twee leerden elkaar kennen op de set van de serie Family Ties (1982-1989), waarin Pollan vanaf 1985 de love interest van Fox’ personage speelde. Knap toont Guggenheim hoe chemie voor de camera doorsijpelde in chemie achter de schermen. Fox werd destijds “de zoon op wie Amerika verliefd werd” genoemd. Die verliefdheid is nooit verdwenen en de bestendige echtelijke band tussen Fox en Pollan is hiervoor een treffende metafoor.


Still: A Michael J. Fox Movie is sinds 12 mei 2023 te zien op Apple TV+.