Santos

Energieke misdaadserie over de ellendige fuik van de criminaliteit

 • Datum 13-11-2023
 • Auteur Karin Wolfs
 • Thema Thuiskijken
 • Gerelateerde Films Santos
 • Regie
  Giancarlo SanchezIvan Barbosa
  Te zien vanaf
  09-11-2023
  Land
  Nederland
 • Deel dit artikel

Santos is een energieke misdaadserie over twee geliefden die proberen weg te komen uit de criminele wereld waarin ze zijn opgegroeid. De visuele flair wordt gaandeweg overstemd door een gebrek aan psychologische diepgang.

Glenn (Yannick Jozefzoon), begin dertig, is een Rotterdamse straatboef die z’n leven wil beteren. Voortaan trancheert hij alleen nog aardappelen in de keuken van een chic restaurant. Zijn vriendin is de 26-jarige Yola (Yootha Wong-Loi-Sing), een wereldverbeteraar die het als enige in haar welgestelde, criminele familie wèl kan schelen waar ‘die money’ vandaan komt. Daarom probeert ze haar dominante Surinaamse mater familias Erveline (Romana Vrede) op armlengte te houden, terwijl Glen de handeltjes mijdt van zijn impulsieve ‘beste mattie’ Jermaine (Quivaughn Joel Jordan, beter bekend als rapper Vic9). Dat blijkt allemaal niet eenvoudig.

Zo ontspint zich een vrij klassiek Romeo en Julia-verhaal annex kat en muis-spel tegen een Rotterdams decor, naar een idee van regisseur Giancarlo Sanchez en scenarist Ashar Medina, beiden eerder medeverantwoordelijk voor de populaire misdaadserie Mocro maffia. De troeven van Santos, dat op het afgelopen Nederlands Film Festival het Gouden Kalf voor beste dramaserie won, liggen al snel op tafel: een gekleurde streetwise hoofdcast, witte personages in bijrollen, vrouwelijke personages die niet onder doen voor hun mannelijke tegenhangers. In bijrollen zijn karakterkoppen gecast als vechtsporter Jan Oosterbaan en zangeres Naomi Sharon Webster. Straattaal en Kaapverdiaans worden niet vernederlandst en de actie is energiek en met visuele flair in beeld gebracht tegen fotogenieke decors, waaronder een containerterminal in de Rotterdamse haven. Op de soundtrack geven Zuid-Amerikaanse soul, gospel en een enkele Rotterdamse smartlap het geheel een wereldse schwung.

Dat de boel gaandeweg toch inzakt komt door teveel herhalingen. Keer op keer zegt Yola tegen moeder Erveline dat ze niet mee wil doen in het familiebedrijf. Tot ze het toch doet, om dan herhaaldelijk voor het laatst iets voor haar moeder te ondernemen. Ook de impulsieve acties van de hardleerse Jermaine voelen gaandeweg geforceerd. Glenn wil ook keer op keer nog één nieuwe kans. Als hij zich in aflevering zes afvraagt hoe lang hij en Yola hun lot nog door anderen laten bepalen, is dat een sleutelzin. Wanneer hij vervolgens beweert niet wéér dezelfde fouten te willen maken als altijd, klinkt dat als gelul: hij en z’n mattie doen niet anders. Als het terugkerende gospelkoor daar al halverwege de aflevering wordt ingezet, klinkt dat als het zoveelste repetitieve element in een conventioneel opgebouwd verhaal dat uiteindelijk meer gericht is op plotwendingen dan psychologische diepgang.


Santos is te zien op NPO3 (elke donderdag) en NPO Start (gehele reeks).