Hollandse Nieuwe 2023: Giancarlo Sánchez over Santos

‘Ik wilde een rauwe, ongepolijste blik op criminelen geven’

Giancarlo Sánchez. Foto: Cynthia Schlotter

In de reeks Hollandse Nieuwe beantwoorden makers wier film of serie op de nieuwe editie van het Nederlands Film Festival in première gaan elk dezelfde vijf vragen.

1. Waar gaat je serie over?Santos is een misdaadserie waarin we zien hoe liefdeskoppel Glenn en Yola samen een leven probeert op te bouwen, maar klem komen te zitten tussen hun eigen ambities en hun criminele vrienden en familie. De serie Santos is een cocktail van Top Boy gemixt met Meet the Parents, maar dan bloedspannend. Santos speelt zich volledig af in Rotterdam en heeft een bijzondere cast met gevestigde namen zoals Romana Vrede, Yannick Jozefzoon, Yootha Wong Loi-Sing en debuutrollen voor Vic9, Sarita Lorena en Mashe Macnack.”

2. Waarom wilde je deze serie maken? “Met scenarist Ashar Medina wilde ik op de academie al films in de geest van John Singleton en The Hughes Brothers maken. Een rauwe, ongepolijste blik op criminelen die aantoont dat leven boven de wet meestal ingegeven wordt door de mensen waarmee je je omgeeft en de keuzes die je dan maakt. Maar we wilden ook gewoon verhalen vertellen die spannend zijn en bij vlagen ironisch.”

3. Ooit maak ik nog eens… “een musical! Ik ben groot fan van In the Heights en West Side Story. Maar ik denk dat dat ik eerst moet oefenen en de juiste liedjes moet maken voordat ik me daaraan waag. Santos als hiphop/R&B-musical zou misschien ook wel kunnen werken…”

4. Waaraan ontbreekt het in de Nederlandse film? “Ik denk dat een iets gezondere relatie tussen makers en bioscoopbezoekers kan zorgen voor meer aangename verrassingen. Misschien dat makers iets meer rekening kunnen houden met de filmbezoekers. En andersom dat de bezoekers op hun beurt vaker de kans kunnen geven aan een Nederlandse film.”

5. Wat was een bepalend filmmoment in je leven? “Ik denk dat bij het zien van Platvoet en z’n vriendjes iets knapte. Als je als kind je moeder uit het oog verliest in het winkelcentrum, dan weet je ongeveer hoe Platvoet zich voelt als hij zijn dinomoeder kwijtraakt tijdens die prehistorische aardbeving. Pratende dinosaurussen + jeugdtrauma’s = een leven gewijd aan film.”


Santos gaat in première op het Nederlands Film Festival en is dit najaar te zien bij BNNVARA op NPO 3 en NPO Start.