Rye Lane

Wandeltherapie door Zuid-Londen

Rye Lane

Het aanstekelijke Rye Lane blaast een aangenaam frisse wind door het ingedutte genre van de romantische komedie.

Het toilet speelt een belangrijke rol in Rye Lane, het zeer aanstekelijke speelfilmdebuut van Raine Allen-Miller. Neem alleen al de openingsscène, waarin haar camera over een paar toiletten zweeft en de diverse functies van het kleine kamertje voorbijkomen. Mensen bedrijven de liefde, een zwerver doet tevreden een dutje, er wordt naar hartenlust drugs gebruikt.

En er wordt gehuild. De huilebalk blijkt hoofdpersoon Dom (David Jonsson), die al maanden kampt met liefdesverdriet. Zelfs op de opening van een tentoonstelling van een vriend moet hij zich terugtrekken om zijn emoties te verwerken.

Maar het vervelende aan toiletten is dat ze doorgaans niet bepaald geluidsdicht zijn, en dus worden Doms tranen opgemerkt door de extraverte Yas (Vivian Oparah). Zij heeft zelf net de brui gegeven aan haar relatie, maar oogt in tegenstelling tot Dom juist behoorlijk levenslustig. Om hem op te vrolijken, besluiten de twee één dag elkaars date te zijn in de Zuid-Londense wijk Peckham. Liefde op het eerste gezicht is het niet, maar eenieder die ooit eerder een romantische komedie zag, weet vanaf de eerste seconde genoeg: deze twee verloren zielen zijn voor elkaar gemaakt.

Toch is Rye Lane allesbehalve de doorsnee romkom. De film ontvouwt zich in eerste instantie vooral als een soort relatietherapie, verpakt als een lange wandeling door Zuid-Londen. De intieme en vooral grappige gesprekken tussen Dom en Yas worden afgewisseld met heerlijk absurdistische scènes en ontmoetingen – een scène in een karaokebar is er één voor de eeuwigheid.

In uitgangspunt en speelsheid doet Rye Lane enigszins denken aan films als Before Sunrise (Richard Linklater, 1995) en Ferris Bueller’s Day Off (John Hughes, 1986), maar het zou te makkelijk zijn om de film af te doen als een moderne variatie op die klassiekers. Allen-Miller vindt met haar dynamische regie en eigenzinnige beeldtaal nieuw terrein in een genre dat al jaren behoorlijk vastgeroest zit. Dat is ook te danken aan het natuurlijke charisma en de aanstekelijke chemie van hoofdrolspelers Jonsson en Oparah. We zullen niet zo ver gaan ze meteen te bombarderen tot de Hugh Grant en Julia Roberts van de jaren twintig, maar ze komen in ieder geval in de buurt.

Een vreemde ontmoeting op het toilet leidt tot een van de grappigste en meest hartverwarmende relaties van het jaar. Toch maar vaker de oren spitsen op dat kleine kamertje.


Rye Lane is sinds 31 maart 2023 te zien op Disney+ (VoD).