Rustin

Grootse vredesmars, grote activist, klein verteld

 • Datum 21-11-2023
 • Auteur Jelle Havermans
 • Thema Thuiskijken
 • Gerelateerde Films Rustin
 • Regie
  George C. Wolfe
  Te zien vanaf
  17-11-2023
  Land
  Verenigde Staten, 2023
 • Deel dit artikel

Rustin

Met het biografische drama Rustin bewijst Netflix eer aan activistisch leider Bayard Rustin, die vanwege zijn homoseksualiteit uit de geschiedenis van de burgerrechtenbeweging werd gewist.

In Rustin speelt megatalent Colman Domingo (Euphoria, Selma) zijn eerste hoofdrol. Hij blijkt er aan toe: tot op de kleinste maniertjes zet hij activist Bayard Rustin overtuigend neer als bevlogen maar vinnige leider. Ondanks een traumatisch verleden en homofobe collega’s blijft Rustin zich stug inzetten voor gelijkheid.

Van de overige castleden stelt alleen Chris Rock teleur. De komiek/acteur blijkt zich in een serieuze rol niet te kunnen meten met veteranen als Jeffrey Wright (Westworld) en Michael Potts (The Wire).

De biografische film Rustin focust op de organisatie van de grootste vreedzame mars aller tijden. Dat houdt de boel overzichtelijk. Terwijl je als kijker geleidelijk grip krijgt op Rustin als persoon en zijn verhouding tot prominente figuren uit de burgerrechtenbeweging, werkt de film toe naar de beroemde vredesmars van 1963. Regisseur George C. Wolfe schrikt niet weg voor de schaduwkanten van Rustins bevlogen persoonlijkheid. Zijn liefdesleven is een zootje en zijn vriendschap met Martin Luther King staat na een geschil onder hoogspanning. Toch blijkt de kleine schaal van de film een nadeel te hebben: Bayard Rustin voelt soms als een gelaagd personage in een (te) eenvoudig plot.

De filmstijl is al even swingend als de soundtrack vol jazz en sixties-klassiekers van zwarte muzikanten. Camerastandpunten en dialogen wisselen elkaar ritmisch en in hoog tempo af, waardoor de film hier en daar aanvoelt als jazzconcert. Soms koortsachtig en upbeat, dan weer kalm en gecalculeerd. In het slot werkt de stijl de film helaas wat tegen. De mars is wat te vluchtig en chaotisch in beeld gebracht om als volwaardige climax te dienen.

Hoewel het plot niemand zal wegblazen, werkt Rustin dankzij Colman Domingo als respectvol portret van een vergeten held. Rustins energie en organisatorisch talent zullen ook vandaag aanstekelijk werken voor de nieuwe protestgeneratie.


Rustin is te zien op Netflix.