Rocks

Het andere Londen

Net als de Londense tieners die centraal staan in Rocks zit ook de uitstekende film zelf vol springerige energie. Spil is een vijftienjarige meid die met volwassen problemen te maken krijgt.

Wat hebben ze ongelooflijk veel lol, de tienermeiden in Rocks. Ze dansen, roddelen, dagen elkaar uit, kijken uit over Londen en dromen ervan om een keer naar de Shard te gaan, de ultrahoge wolkenkrabber waar ze nog nooit zijn geweest. Wij zien een ander Londen, waar de vijftienjarige Brits-Nigeriaanse Shola, bijgenaamd Rocks (Bukky Bakray), op een dag een briefje vindt van haar moeder. Ze gaat voor onbepaalde tijd weg want ze “moet haar hoofd leegmaken”. Schijnbaar onverstoorbaar neemt Rocks de zorg voor haar kleine broertje op zich in hun kleine flat in East-London. Maar ze raakt steeds verder in de problemen als ze op de vlucht slaat voor de jeugdzorg.

Rocks’ argwaan tegen de sociaal werkers is te begrijpen. Ze wil door niemand geholpen worden uit angst om uit huis te worden geplaatst. Ook al heeft ze duidelijk hulp nodig, ze klampt zich liever vast aan haar vertrouwde omgeving, hoe rot het ook gaat. Dus staat ze er helemaal alleen voor, als kind met volwassen problemen. Ook aan haar oma in Lagos heeft ze geen steun; die komt enkel met niet al te inlevende opmerkingen als “Niet elke moeder is een goede moeder” en “Zeg dat ze me terugbelt, ze laat me hier in de goot liggen”.

Rocks probeert ondertussen een baantje te krijgen als visagiste, want ze is goed met make-up. Zo stralen er meer zonnestralen door tussen de moeilijke momenten. Zoals haar liefde voor haar broertje en haar vriendinnen, die ook hardvochtig kunnen zijn maar haar wel de nodige levenslust geven. Rocks is iemand om van te houden, daar zorgt regisseur Sarah Gavron (Suffragette, 2015) wel voor. Aan de slices of life is duidelijk te merken dat de niet-professionele actrices en veel andere jongeren uit Londen hebben meegewerkt aan het geloofwaardige scenario. De fijne soundtrack met veel vrouwelijke rap, de speelse beeldvoering en de instagramfilters die op zijn tijd worden gebruikt, geven de film de springerige energie die tieners eigen is.