News of the World

Kalmte en diplomatie om een verdeeld land te lijmen

News of the World

In de ambachtelijke western News of the World beperkt Paul Greengrass de hectische cameravoering waar hij om bekend staat tot slechts enkele scènes. Tom Hanks doet zijn gebruikelijke ding als een wijze man die hoop brengt in een verscheurd Amerika.

De mythe van een romantisch Wilde Westen, waar stoere cowboys het hoofd boden aan onherbergzame natuur, Mexicaanse bandieten en barbaarse Indianen is in Hollywood al decennia geleden terzijde geschoven. In plaats daarvan kwamen revisionistische westerns die kritischer kijken naar de rol die witte kolonisten speelden in de gewelddadige ontstaansgeschiedenis van de Verenigde Staten en de genocide op de oorspronkelijke bevolking. Die inmiddels mainstream geworden visie, waarin Native Americans nogal eens worden neergezet als Nobele Wilden, ligt aan de basis van het ambachtelijke News of the World. Wat deze western helemaal van nu maakt is de hoopvolle notie dat de woorden en daden van een verstandige man de Divided States ooit weer United kunnen maken. Als de ultieme everyman beweegt Tom Hanks zich door een Amerika dat nog verdeelder lijkt dan het land nu doet na vier jaar Trump.

In 1870, vijf jaar na de Burgeroorlog, trekt Hanks’ personage, een voormalige Confederatie-kapitein, rond in Texas als nieuwslezer. Voor 10 cent per persoon krijgt het publiek een bloemlezing uit lokale en landelijke kranten. Nieuws uit Washington wordt honend aangehoord; de zuiderlingen hebben zich overduidelijk niet neergelegd bij hun verlies. Met de nodige sjeu en zonder op Texaanse tenen te trappen probeert de kapitein toch de positieve kanten van het federale beleid te belichten.

Dat kabbelende nieuwslezersbestaan komt op zijn kop te staan wanneer hij een verweesd, hoogblond meisje aantreft dat is opgegroeid bij een zojuist uitgemoorde indianenstam. Na mislukte pogingen het weerbarstige kind ergens onder te brengen besluit de rechtschapen kapitein haar dan zelf maar naar haar Duitse familie te brengen. Dat is het begin van een trektocht door gevaarlijk terrein.

De voormalige officier probeert problemen op te lossen met kalmte en diplomatie. Toch moet hij soms orde op zaken stellen met enkele welgemikte kogels. Bijvoorbeeld als ranzige schurken het meisje willen kopen, waarop een enerverend gemonteerde achtervolgingsscène volgt waarin regisseur Paul Greengrass even zijn actiefilmersspieren mag laten rollen. Diplomatie schiet ook tekort wanneer de kapitein het nieuws van de wereld moet voorlezen in een stadje waar de slavernij gewoon weer is ingevoerd. De megalomane zakenman die er de scepter zwaait, duwt de kapitein een krantje vol nepnieuws in handen. Zijn weigering om daaruit voor te lezen leidt wederom tot een hachelijke situatie.

De reis door niemandsland had korter gemogen. Zo is een plotseling opstekende zandstorm een exercitie in overbodigheid. Dat doet echter niets af aan de mooie, deels dialoogloze, wisselwerking tussen veteraan Hanks en het aanstormende talent Helena Zengel, die vorig jaar als elfjarige bekroond werd als beste Duitse actrice voor haar explosieve hoofdrol in de jeugdzorgtragedie System Crasher.


News of the World is vana 10 februari te zien op Netflix.