Marionette

Angstige illusie

De menselijke perceptie kan de objectieve realiteit vertroebelen. In de psychologische thriller Marionette verliest een rationele vrouw haar grip op de werkelijkheid.

Na een persoonlijke tragedie verhuist de Amerikaanse kinderpsychiater Marianne Winter (Thekla Reuten) naar Schotland. Haar pogingen om een nieuw leven op te bouwen worden verstoord door een patiënt, de tienjarige Manny (Elijah Wolf), die beweert dat hij middels zijn tekeningen haar toekomst kan beheersen. Al snel worstelt Marianne met haar eigen werkelijkheid terwijl ze de waarheid probeert te achterhalen achter de mysterieuze tekeningen.

Gaat het hier om een heldin die door haar zenuwslopende nieuwsgierigheid langzaam afglijdt in geestelijke waanzin of is Marianne louter het object van kwelzucht binnen een sadistische fantasie? Voorspellingen die zichzelf waarmaken; Schrödingers gedachte-experiment rond een kat in een gesloten doos; het lot en zelfbeschikking: het scenario van regisseur Elbert van Strien (Zwart water, 2010) en coscenarist Ben Hopkins (Simon Mágus, 1999) is doorspekt met zowel bovennatuurlijke als pyschologisch-wetenschappelijke elementen.

Het zijn een aantal interessante ideeën, die echter door de plot — vol welbekende elementen uit het horrorgenre, van zelfverbranding tot vreemde kinderen met griezelige gaven — en de lange speelduur niet altijd even goed uit de verf komen. Toch weet de film zijn aantrekkelijke, vreemde energie vast te houden terwijl Marianne orde probeert te scheppen in haar psychische chaos en persoonlijke rigiditeit. De donkere beelden van het druilerige Schotse landschap vormen een aanlokkelijk kader voor de sfeervolle vertelling. De duisternis lijkt oneindig in Marianne’s leven. Waar Reuten zorgvuldig acteerwerk levert, blijft de sterke ondersteunende cast, met onder meer de Schotse acteur Peter Mullan (My Name Is Joe, Ken Loach, 1998), enigszins onbenut.

Marionette overtuigt wanneer het zijn ware aard omarmt: een psychologische thriller met zijn eigen regels. Wanneer het onderzoekt hoe trauma doorwerkt in de menselijke psyche. En wanneer het leunt op het zelfgecreëerde mysterie.