In the Bedroom

Wraak als slaapmiddel

Sissy Spacek en Tom Wilkinson: stilte voor de storm in In the bedroom

Vijf Oscarnominaties kreeg acteur Todd Field (Eyes Wide Shut, The Haunting) voor zijn regiedebuut In the bedroom. Deze onafhankelijke Amerikaanse film begint als een zoete zomerromance tussen twee jonge mensen en eindigt als een wraakoefening van hun ouders.

De moeder van Frank is zanglerares op een middelbare school in een kustplaatsje in Maine. Ze studeert met haar leerlingen geen Amerikaanse classics in of religieuze evergreens, maar Bulgaarse volksliedjes. Het is dat ze getrouwd is met de dorpsdokter, want anders was deze musicologe vast wel voor iets beters voorbestemd geweest. Dat ‘iets’ wat ze voor haar enige kind droomt.

Daar hoort om te beginnen niet bij dat hij verliefd wordt op een vijftien jaar oudere gescheiden moeder van twee met gewelddadige ex. En ze heeft er ook niet op gerekend dat haar echtgenoot de amoureuze escapades van zijn zoon juist met trots gadeslaat: zijn zoon heeft het stuk van het dorp aan de haak geslagen. En bovendien heeft hij zelf een oogje op haar.

Net zoals de Bulgaarse volksliedjes klinken alsof ze een verloren liefde bewenen maar eigenlijk de eerste lentezon bezingen, zo is alles al van meet af aan melancholisch in In the Bedroom, het regiedebuut van acteur Todd Field (hij was onder meer te zien in Eyes Wide Shut en The Haunting). Van de eerste kussen in een weiland vol bloemen, tot de all American barbecue. Iedereen doet net iets te hard zijn best om iets achter een glimlach weg te drukken: verdriet, eenzaamheid, ouderdom, teleurstelling.

Penopauze
Regisseur Field schreef zelf mee aan het voor een Oscar genomineerde scenario van zijn op een kort verhaal van Andre Dubus gebaseerde film. Hij laat de zoete zomerromance uit het begin ontaarden in een wraakoefening, een ontwikkeling die geheel en al voortkomt uit de manier waarop hij zijn personages op elkaar en op situaties laat reageren. Dat geeft de acteurs alle ruimte, en het is dan ook geen wonder dat de drie hoofdrolspelers, Sissy Spacek als de moeder, Tom Wilkinson als de vader en Marisa Tomei als het vriendinnetje van de zoon, die mogelijkheden hebben benut en daarvoor Oscar-nominaties ontvingen. Met name Wilkinson is opmerkelijk als de vader die met een wirwar van gevoelens van trouw, jaloezie, woede, wraak en penopauze worstelt.

In the Bedroom laat zien wat er achter de façades van de knusse huisjes in New England schuilt, van huiselijk geweld tot seksloosheid. Field ontrafelt hoe een kleine gemeenschap kan denken dat ze het recht heeft om het recht in eigen hand te nemen. Maar laat ook zien dat dit niet alleen maar een gevolg is van het gevoel Gods uitverkoren volk op aarde te zijn, maar ook van isolement. Hij spreekt geen waardeoordeel uit over de gebeurtenissen op het hoogtepunt van de film; hij keurt ze af noch goed. Gekoppeld aan het verdriet dat ouders om hun kinderen kunnen hebben, maakt dat In the Bedroom tot geheid Oscar-materiaal. Dat er in een film die zoveel nadruk legt op psychologie en karakteracteren, weinig speciaals wordt gedaan met de andere filmische uitdrukkingsmiddelen, viel te verwachten, maar maakt In the Bedroom soms ook wat flets.