Extraction 2

De klappen komen nog harder aan

Extraction 2

In dit tweede deel in de Extraction-reeks keert Chris Hemsworth terug als de verbeten huurling Tyler Rake. Netflix pakt uit met een blockbuster die op ieder vlak de ambities van het eerste deel overstijgt.

Het zijn mooie tijden voor fans van het actiegenre. John Wick 4 is nog maar net uit de bioscoop en nu komt Netflix met een film die daar qua schaal nauwelijks voor onderdoet.

In Extraction 2 mept, hakt en plundert Chris Hemsworth zich voor de twee keer een weg door een eindeloze stoet schurken als de getraumatiseerde maar bikkelharde Tyler Rake, die ditmaal een gezin moet redden uit een gevangenis. Ook Golshifteh Farahani (als Yaz) en Adam Bessa (Nik) keren terug uit deel één. Met name Farahani bewijst haar veelzijdigheid: het ene moment legt ze overtuigend een garnizoen soldaten om, het volgende druipt de emotie van haar gezicht.

Extraction 2 staat bol van genreclichés: een schurk met litteken, een (wat geforceerd) wraakmotief, een trein-achtervolging. Het doet er weinig toe: fans van het eerste deel weten dat het dunne verhaaltje simpelweg een excuus is voor non-stop actie.

Die stelt allerminst teleur. Waar de choreografie achter de vechtscènes in de John Wick-films en recente Mission Impossible-delen duidelijk zichtbaar is, daar is het handgemeen in Extraction 2 rauwer en realistischer. De Georgische maffia vecht smerig en klappen komen hard aan. Ook Rake maakt slim gebruik van zijn omgeving: in een bloederige scène benut hij een trainingsgewicht om een vijand letterlijk een kopje kleiner te maken.

De achtervolgingen zijn qua schaal beduidend ambitieuzer dan in het eerste deel. Hoogtepunt is een gevecht op de binnenplaats van een gevangenis: in een schijnbaar eindeloos doorlopende scène vecht Rake hordes gevangenen van zich af. Regisseur (en voormalig stuntman) Sam Hargrave laat de muziek bewust weg, waardoor de klappen nog harder aankomen.

Hoewel Extraction 2 nergens vernieuwend is, houden Hemsworth en Hargrave je van begin tot eind op het puntje van je stoel. Met het rauwe karakter biedt dit tweede deel weerwoord tegen de gestroomlijnde actie van recente blockbusters. Ondanks een geforceerd plot is het jammer dat Extraction 2 niet op het witte doek te zien is. De zenuwslopend spannende film smeekt er namelijk om met surround sound en een bak popcorn bekeken te worden.


Extraction 2 is te zien op Netflix.