De expeditie van familie Vos

Speurtocht leidt niet tot een verrassende vondst

De expeditie van familie Vos

Het in de Efteling gefilmde De expeditie van familie Vos is een winters kinderavontuur en reclamespot voor het sprookjespark ineen. Met een kneuterige kernboodschap over familiewaarden, verteld vanuit het perspectief van een jonge speurder.

Opa Berend (Peter Faber) organiseerde elk jaar tijdens het familieweekend een verbroederende speurtocht in de door hem zo geliefde Efteling. Nu hij is overleden, zit kleinzoon Teun (Levi Otto) in zak en as tijdens de familiereünie in het sprookjespark: wie houdt de familie voortaan bijeen met zinderende avonturen? Wie creëert dat onvervalste gevoel van saamhorigheid? Terwijl onder de volwassenen stemmen opgaan om de jaarlijkse traditie te beëindigen, stuit Teun in het vakantiehuisje op een mysterieuze sleutel: zou opa net voor zijn dood tóch nog iets ingenieus in elkaar hebben geflanst? Met hulp van zijn opa’s zus Ada (Raymonde de Kuper) gaat Teun op onderzoek uit in de familiefilm De expeditie van familie Vos, die door de tweede lockdown de twijfelachtige eer heeft de eerste Nederlandse filmpremière van het jaar te zijn – zij het enkel digitaal.

Ada is de enige meerderjarige in het gezelschap die gelooft dat Teun iets op het spoor is. Dat is best merkwaardig, in een tijd waarin het steeds gebruikelijker is dat dierbaren ook na hun overlijden nog iets van zich laten horen – en dan niet bovennatuurlijk. Misschien komt het omdat zowel Teuns beide moeders (Anna Drijver en Randy Fokke) als zijn oom en tante (Frederik Brom en Fockeline Ouwerkerk) vooral met zichzelf bezig zijn. Want De expeditie van familie Vos, die oorspronkelijk afgelopen december in de bioscopen zou komen, draait onomwonden om de kerstgedachte: je losweken van de alledaagse beslommeringen; je realiseren dat familie het belangrijkste is dat er is.

Dus is het aan Teun om in de voetsporen van zijn opa te treden, in de hoop dat hij de neuzen dezelfde kant op kan krijgen, met één doel: volgend jaar weer bij elkaar komen. Gelukkig is de jongeling net als zijn grootvader een groot bewonderaar van de attracties van de Efteling, waarlangs de plot zich ontvouwt. Van een spannende nachtelijke rit in de achtbaan Baron 1898 tot dagdromen op een hobbelpaard in de stoomcarrousel: niets wordt aan de verbeelding overgelaten. Dat is meteen ook de achilleshiel van de film, die zelfs voor kinderen een weinig uitdagende kijkervaring biedt.

De expeditie van familie Vos lijkt bij vlagen op de vele virtuele rondleidingen door de Efteling die op YouTube te vinden zijn. Dat wordt niets geholpen door het door scenario van Job en Nienke Römer, vol platitudes en onnodige uitleg. Teun hoeft toch niet een foto van zijn opa mee te slepen om zijn rouw te onderschrijven? Dat kan, ook voor jeugdige filmliefhebbers, toch wel op metaforische wijze? Dat Teun uiteindelijk uit onverwachte hoek assistentie krijgt zie je eveneens van mijlenver aankomen. In dat opzicht leidt de speurtocht, net als de film, niet tot een verrassende vondst, maar ironisch genoeg – zeker in deze afstandelijke coronatijd – tot uitgekauwde clichés over samenzijn.


De expeditie van familie Vos is vanaf 11 februari te zien op Pathé Thuis, iTunes, Apple TV+, Ziggo, KPN, Tele2, T-Mobile, MovieMax Online en MeJane.