Emergency

Daar ligt ze dan, bewusteloos en wit

Emergency

De boeiende Amazon Prime-film Emer­gency geeft een frisse twist aan het highschoolcomedy-genre, wanneer twee zwarte tieners een laveloos wit tienermeisje vinden in hun woonkamer.

Nog één keer losgaan voor de grote uittocht naar universiteiten en het volwassen leven: het is door de jaren heen een zeer dankbaar onderwerp gebleken voor filmmakers – denk maar aan moderne klassiekers als Superbad (2007) en Booksmart (2019). Het genre leent zich door het vele drank- en drugsgebruik immers uitstekend voor kolderieke situaties en biedt meestal ook nog wat ruimte voor subtiele (of minder subtiele) levenslessen over het belang van vriendschap.

Kunle (Donald Elise Watkins) en Sean (RJ Cyler) lijken eenzelfde traject te volgen in de komische Amazon Prime-thriller Emergency. Kunle staat aan de vooravond van zijn grote overstap naar Princeton, terwijl Sean zich vooral richt op het hier en nu. Hij verheugt zich op een zogenaamde ‘legendary tour’ waarbij hij samen met Kunle op één avond liefst zeven feestjes wil bezoeken.

Maar voordat het feestgedruis kan losbarsten, treffen de twee vrienden een bewusteloos, onbekend tienermeisje aan in hun woonkamer. Kunle wil direct de hulpdiensten inschakelen, maar Sean schiet in de overlevingsmodus: de aanwezigheid van een schaars geklede, bewusteloze witte vrouw in hun appartement zal immers te veel vragen oproepen bij de politie. Als zwarte tiener weet Sean genoeg: dat loopt meestal niet goed af voor jongeren van kleur.

Emergency lijkt in eerste instantie alle wetten van de klassieke highschoolcomedy te volgen, maar toont zich al snel een stuk grimmiger. Wat de film interessant maakt, is de variëteit in het plan van aanpak van beide vrienden. Sean is de cynisch-realistische van de twee: hij ziet de hulpdiensten als het kwaad en vertrouwt niemand in een uniform. Kunle is juist te goedgelovig en gelooft niet dat hulpdiensten écht zo meedogenloos kunnen zijn. Hun onderlinge strijd vormt een mooie weerspiegeling van hun vriendschap, en geeft Emergency nét iets meer diepgang dan het gemiddelde zuipfestijn waarbij alles op een komische manier uit de hand loopt.

Het loopt in deze film op een iets heftiger manier uit de hand, maar Emergency blijft trouw aan de wetten van het genre, door de personages uiteindelijk tóch wijze levenslessen te laten leren over vriendschap (en crisismanagement). Zelfs als de film het boeiende uitgangspunt halverwege heeft uitgemolken, blijft die een stuk interessanter dan je doorsnee highschoolfilm.


Emergency is te zien op Prime Video (VoD).