Color Out of Space

Trippy big bada boom, in pink

Wat krijg je als je drie culthelden, dood of levend, op een project zet? Dan regeert de chaos. In Color Out of Space slaat een alpaca­houdend gezin op tilt door vergiftigd bronwater, met Nicolas Cage in een geflipte Donald Trump-imitatie.

Een van de meest voorkomende vragen bij tafelspelletjes is: wie zou je uitnodigen bij een diner voor drie? Gasten mogen dood of levend zijn, laat je fantasie de vrije loop. Wie een verrassende verzameling van culthelden zoekt, kan terecht bij Color Out of Space. Deze film koppelt regisseur Richard Stanley, acteur Nicolas Cage en H.P. Lovecraft, de in de jaren dertig van de vorige eeuw overleden schrijver van bovennatuurlijke-horrorverhalen.

Richard Stanley werd vooral bekend om een film die hij nooit maakte, maar wel jarenlang voorbereidde. The Island of Dr. Moreau (1996) staat inmiddels te boek als een van de slechtste films ooit gemaakt en begon weliswaar met Stanley aan het roer, maar al na vier opnamedagen haalde de studio hem van het project af. Naderhand bleek zelfs niks van het onder zijn gezag geschoten materiaal bruikbaar. Vervanger John Frankenheimer (The Manchurian Candidate, 1962; The French Connection II, 1975) werd vlug ingevlogen op de chaotische set.

De zonderlinge H.P. Lovecraft (1890-1937) schreef verhalen die eigenlijk alleen in pulpmagazines verschenen. Zijn focus lag vooral op de nietigheid van de mensheid, een levensvorm die in zijn proza keer op keer door kosmische krachten werd uitgeroeid. Lovecraft overleed op 46-jarige leeftijd in armoede en anonimiteit, maar wordt nu gezien als een van de grondleggers van de moderne horror. Zijn verhalen zorgden ver na zijn dood (zelf kreeg hij hier niks van mee) voor ruim 200 verfilmingen, met nog meerdere in de planning.

En de laatste in dit rijtje: Oscarwinnaar Nicolas Cage is in het laatste decennium maar liefst vier keer genomineerd geweest als slechtste acteur bij de tegenhangers van die Oscars, de Razzies. Altijd al bekend om zijn nogal groteske manier van acteren, iets wat hij tegenwoordig in tal van B-producties tot kunst heeft verheven. Of zoals collega Sean Penn ooit over hem opmerkte: “Geen acteur meer, eerder een performer.”

Door drie van zulke kanonnen samen te brengen is  Color Out of Space als lofzang op de underdog meteen al geslaagd. Hoe kan je immers beter terugslaan dan samen een vuist te maken en een film te maken over een alpacahoudend gezin dat op tilt slaat door vergiftigd bronwater? In deze geplande openingsfilm van het uiteindelijk uitgestelde Imagine Film Festival regeert de chaos. Ga er niet heen voor grotere waarheden, wel voor Cage die als een steeds vreemdere vader des huizes een geflipte Donald Trump-imitatie doet. In een terzijde krijg je het cynische commentaar mee op het naïeve geloof van bioherba-families dat de natuur ze een vredig leven gaat geven. Túúrlijk. Neem nog een slokje alpacamelk.