Caught in the Net

Alarmdocumentaire over seksuele roofdieren

Caught in the Net

Hoe makkelijk seksbeluste mannen in de digitale wereld in contact kunnen komen met jonge meisjes is te zien in de Tsjechische documentaire Caught in the Net. Schokkend om te zien hoe mannen op chatsites twaalfjarigen seksueel benaderen.

Heel, heel lang geleden, zeg maar in de tijd voor internet, waren ouders gerust als hun jonge dochters thuis waren, want daar waren ze veilig voor enge mannen in de boze buitenwereld. Sinds internet hebben ouders er een zorg bij, want griezelmannen sluipen nu ook digitaal kinderkamers binnen. Met hoeveel zij zijn en hoe ze te werk gaan, is te zien in Caught in the Net (V síti). De Tsjechische documentaire geeft een onthutsend beeld van de ranzige digitale wereld waarin seksuele roofdieren achter jonge meisjes aanzitten.

Om scherp te kunnen laten zien hoe mannen in die wereld opereren, bedachten filmmakers Barbora Chalupová en Vít Klusák een ingenieuze opzet. Ze lieten in een studio drie kinderkamers nabouwen en zetten in elk daarvan een negentienjarige actrice achter een laptop om zich op chatsites voor te doen als een twaalfjarige. Als de actrices hun profielen van twaalfjarigen online zetten, hoeven ze niet lang te wachten voor de eerste mannen hen seksueel benaderen – aanvallen is een beter woord. Dat de drie voortdurend benadrukken dat ze nog maar twaalf zijn maakt niet uit. Ze krijgen te maken met mannen die willen dat ze zich uitkleden, ontvangen dickpics en worden geconfronteerd met voor de webcam masturberende mannen. Dat de gezichten van de mannen vaag geblurd zijn, wekt de indruk dat we naar zombiegezichten in een onderwereld kijken.

De aanhoudende stroom afzichtelijke beelden van digitaal kindermisbruik (de documentaire duurt honderd minuten) levert een akelige kijkervaring op. Dat is ook de bedoeling van de makers, die willen laten zien op welke schaal digitaal misbruik van meisjes, kinderen nog, voorkomt, en hoe makkelijk dat gaat. In de tien dagen dat de drie actrices actief zijn op chatsites zoeken bijna 2.500 (!) mannen contact met hen. Het zijn mannen in alle leeftijden, van twintigers tot kerels die opa’s van twaalfjarigen hadden kunnen zijn. Ze lijken zich te onderscheiden in twee soorten. Aan de ene kant mannen die uit geilheid chatten en willen masturberen, aan de andere kant kerels die aan naïeve meisjes geld willen verdienen. Zij maken voor pornosites stiekem naaktfoto’s met hun webcams en/of chanteren meisjes met deze foto’s. Als ze niet betalen, gaan de foto’s online.

Caught in the Net eindigt met ontmoetingen in levende lijve tussen de ‘twaalfjarigen’ en enkele mannen in een Praags café. Het is geen verrassing dat deze mannen op seks uit zijn, maar schokkend is dat geen van hen de leeftijd van de meisjes als een probleem ziet. Wat er in de hoofden van deze mannen omgaat, is misschien te zien in de slotscène, waarin de makers één van de mannen voor zijn huis op straat beschuldigen van seksueel kindermisbruik. Hoezo schuldig aan kindermisbruik? Hij wijst naar ouders, want goed opgevoede kinderen zitten niet voor webcams. Als kinderen wel voor webcams zitten, vragen ze er volgens deze smeerlap om om seksueel benaderd te worden. Verantwoordelijkheid voor zijn gedrag wijst hij af. Bovendien: zijn er geen grotere problemen in het land? Als voorbeeld noemt hij zigeuners, want die leven allemaal van een uitkering!

Als alarmdocumentaire roept Caught in the Net op om de kwetsbaarheid van kinderen in de digitale wereld onder ogen te zien. De film doet dat overtuigend en indringend, maar wie wil weten wat voor mannen zich digitaal op twaalfjarigen storten, zal het antwoord elders moeten zoeken. Zijn dit ‘gewone’ of ontspoorde mannen? Geen woord ook over de bredere sociale context, zoals de erotisering en seksualisering van de samenleving, die ook kinderen raakt en kwetsbaar maakt. Dit is geen kritiek, maar een oproep voor een diepgravender vervolgfilm.


Caught in the Net is vanaf 11 februari te zien op Picl en Vitamine Cineville.