Benzinho

Een breekbare familie

 • Datum 15-08-2018
 • Auteur Hugo Emmerzael
 • Gerelateerde Films Benzinho
 • Regie
  Gustavo Pizzi
  Te zien vanaf
  01-01-2018
  Land
  Brazilië
 • Deel dit artikel

Gustavo Pizzi’s tweede speelfilm is een liefdevolle ode aan het ouderschap. In het Braziliaanse Petrópolis probeert Irene haar gezin bij elkaar te houden, te midden van de chaos.

Hollend, haast vluchtend, komen ze in de openingsscène aan op het strand. Een frisse duik kon de familie van Irene (Karine Teles) wel gebruiken. Vier zoontjes, een man met een failliete onderneming en een zus op de vlucht voor haar agressieve partner; haar leven voelt als een duik in het diepe, zonder te weten hoe ver de bodem is. In Benzinho wordt het lief constant met het leed genomen. Denk aan een huis-tuin-en-keuken-versie van Darren Aranofskys mother!: is het een keer gezellig aan de eettafel, barst de kraan uit zijn voegen en sproeit het water door de hele keuken. Een kakafonie van spuitend water, schreeuwende kinderen en dissonante muziek domineert het geluidsspoor, terwijl Irene haar hoofd koel probeert te houden.

Rondom dit uit elkaar vallende huis in het Braziliaanse Petrópolis, net buiten Rio de Janeiro, schetst Pizzi in zijn tweede speelfilm een familie op het randje van de afgrond. “Realiseer je je dat we altijd goed uitkomen?”, vraagt vader Klaus aan zijn oudste zoon Fernando die binnenkort naar Duitsland emigreert om professioneel handbal te spelen. Goed nieuws, maar toch: een (financiële) misstap is snel gemaakt.

Het idee van Klaus om een nieuwe onderneming te beginnen, klinkt meer als ijdele hoop dan als een stap richting een betere toekomst.
Pizzi laat de mannen dromen. Zijn interesse gaat vooral uit naar de vrouwen die het zwaarste werk leveren. De dicht op de huid geschoten beelden van Pedro Faerstein blijven het langst hangen op het expressieve gezicht van Teles, overigens de ex-vrouw van Pizzi die ook meeschreef aan en de hoofdrol vertolkte in zijn debuut Riscado. Haar Irene is met vlagen onzeker maar altijd veerkrachtig. Iets later dan gepland behaalt ze haar diploma voor de middelbare school zodat ze eindelijk werk kan krijgen en een vast inkomen kan binnenhalen.

Benzinho is verre van een gehaaste film, maar de tijd begint wel te tikken voor Irene. Haar oudste kind emigreert eerder naar Duitsland dan ze denkt (en hoopt). Zo laat Pizzi zien hoe snel een familiesysteem uit elkaar kan vallen en hoe moeilijk het loslaten kan zijn voor hardwerkende ouders. In die zin is Benzinho – een liefkozend woord uit een kinderrijmpje – Pizzi’s liefdevolle ode aan het ouderschap. Zelfs wanneer Irene leert dat haar familie breekbaar is, probeert ze met alle moed en liefde er het beste van te maken.