Zilveren Roos/Roosje voor Stelling en Shortcutz

Jos Stelling, winnaar van de Zilveren Roos 2023. Foto: Samuel van Leeuwen

Filmmaker en bioscoopondernemer Jos Stelling krijgt dit jaar de Jan Nijland Zilveren Roos. Aanmoedigingsprijs het Zilveren Roosje gaat naar João Carlos Rodrigues en Alexa Rodrigues van Shortcutz Amsterdam. De prijzen werden gisteren uitgereikt tijdens de traditionele nieuwjaarsreceptie van de Nederlandse Vereniging van Bioscopen en Filmtheater en Filmdistributeurs Nederland.

Jos Stelling is als filmmaker autodidact. Hij maakte indruk met zijn debuut Mariken van Nieumeghen, dat in 1975 werd geselecteerd voor het competitieprogramma van Cannes. Daarna maakte hij nog twaalf films, waaronder De wisselwachter, No Trains No Plains, Duska en Het meisje en de dood. Stelling stond in 1981 aan de wieg van de Nederlandse Filmdagen, die later uitgroeiden tot het Nederlands Film Festival. Als bioscoopondernemer baat hij drie complexen uit in Utrecht: Springhaver (sinds 1978), het Louis Hartlooper Complex (sinds 2004) en Filmtheater Slachtstraat (sinds vorig jaar).

João Carlos Rodrigues en Alexa Rodrigues verhuisden elf jaar geleden van Portugal naar Amsterdam. Daar ontbrak het volgens hen aan een podium voor beginnende filmmakers. Het inmiddels tien jaar oude Shortcutz Amsterdam biedt dat met wekelijkse screenings van korte films in de Amsterdamse sociëteit De Kring, die gepaard gaan met discussies en feedback van gerenommeerde filmmakers. In januari worden jaarlijks in Eye de Shortcutz Amsterdam Annual Awards uitgereikt.

De Zilveren Roos is de belangrijkste oeuvreprijs van de bioscoopbranche, die in 1960 voor het eerst werd uitgereikt. Tussen 1960 en 1990 had de prijs een internationaal karakter en ging hij naar onder andere Charlie Chaplin, Bert Haanstra en Robbert Wijsmuller. De stichting Jan Nijland Zilveren Roos, vernoemd naar voormalig Bioscoopbondvoorzitter en Zilveren Roos-winnaar Jan Nijland (1919-1998), blies de onderscheiding in 2013 nieuw leven in, maar dan voor personen of organisaties die zich verdienstelijk hadden gemaakt voor de Nederlandse bioscoopwereld. Aan de Zilveren Roos is een geldbedrag van €20.000 verbonden. Het Zilveren Roosje, bedoeld als aanmoediging, gaat gepaard met een cheque van €5.000.