Zakelijk di­rec­teur Mar­jan van der Haar ver­trekt bij IFFR

Marjan van der Haar (Foto: Jan de Groen)

Marjan van der Haar vertrekt per 1 augustus als zakelijk directeur van het International Film Festival Rotterdam. Zij zal de positie dan vijf jaar hebben bekleed. De zoektocht naar een opvolger is meteen vandaag begonnen.

Marjan van der Haar had al een rijk filmverleden toen zij in dienst kwam bij het IFFR. Ze was onder andere manager geweest bij filmdistributiebedrijf C-Sales en managing director bij Fortissimo Films. Tussen 2010 en 2018 gaf ze leiding aan Film Producers Netherlands. Bero Beyer, de vorige algemeen directeur van IFFR, haalde haar vervolgens naar Rotterdam. Heel lang opereerden zij niet als tandem aangezien Beyer twee jaar later naar het Nederlands Filmfonds vertrok. Van der Haar ging verder met de nieuwe directeur Vanja Kaludjercic.

Onder de zakelijke leiding van Van der Haar vierde het IFFR haar 50-jarig bestaan. Door de coronapandemie waren twee festivaledities enkel online te bezoeken, wat een stevige financiële aderlating betekende. Mede daarom vond er een ingrijpende reorganisatie plaats, die resulteerde in het ontslag van alle senior programmeurs en de uittocht van tientallen ontevreden medewerkers. In het IFFR-persbericht over Van der Haars vertrek wordt dat genoemd “de essentiële transitie van de organisatie om de toekomst van IFFR zeker te stellen”.

De Raad van Toezicht van het festival heeft de leiding over de openbare wervings- en selectieprocedure. Die gaat vandaag van start.