Yellow Robin Award naar Mexicaanse Natalia Beristáin

  • Datum 08-04-2013
  • Auteur
  • Deel dit artikel

No quiero dormir solo

De tweede editie van Curaçao IFFR is gisterenavond afgesloten met de toekenning van de Yellow Robin Award aan No quiero dormir sola (She Doesn’t Want to Sleep Alone) van de Mexicaanse filmmaker Natalia Beristáin. Behalve tienduizend euro houdt zij er een plaatsje in de Rotterdamse festivalprogrammering aan over.

De Caraïbische satelliet van het International Film Festival Rotterdam opende afgelopen donderdag met Blancanieves van Pablo Berger. De Spaanse filmmaker was aanwezig om zijn jaren twintig versie van Sneeuwwitje vermomd als stierenvechtersdrama toe te lichten. Op de gastenlijst stonden ook Sacha Gervasi (Hitchcock), Bruno Safadi (Eden), Álvaro Pastor (Yo, también), Pablo Croce (Salsa Giants), en Tanja Fraai en Mike Ho-Sam-Sooi (De wonderboom).

Het festival, dat wordt gehouden in multiplex The Cinemas in Willemstad, is opgezet om het filmaanbod op het Antilliaanse eiland te vergroten. Er worden 42 korte en lange films getoond. En het slaat aan. Dit jaar werden er 8.500 kaartjes verkocht, een stevige groei vergeleken met de zevenduizend bezoekers van vorig jaar. De derde editie zal plaatsvinden van 3 tot en met 6 april 2014.

Geen festival kan zonder prijs en in Willemstad is dat dus de Yellow Robin Award. Net als de Tiger Awards in Rotterdam is het een aanmoedigingsprijs, bedoeld om talent uit het Caraïbische gebied en het nabije Latijns-Amerika te ondersteunen. Vijf films, geselecteerd door regionale partners van Curaçao IFFR, deden mee in de competitie. De jury bestond uit IFFR-directeur Rutger Wolfson, criticus en scriptadviseur David Pinedo en tekstproducent Bernadette Heiligers.

No quiero dormir sola is het debuut van Beristáin en werd vorig jaar al onderscheiden op het Morelia Film Festival in Mexico Stad. De film volgt de thirty-something Amanda die geen baantje kan vasthouden, maatschappelijk op drift is, emotioneel instabiel en gebukt onder hardnekkige insomnia. Haar leven komt pas echt goed op losse schroeven te staan als ze noodgedwongen moet gaan zorgen voor haar alcoholistische en aan Altzheimer lijdende grootmoeder.

In de jongerencompetitie Short Films, Big Stories zijn ook twee winnaars gekozen, die ieder duizend Antilliaanse guldens kregen. AnwarBeatz feat. Gilberto van Anwar Braaf, Gilberto Morishaw en Jordan Isenia kreeg de juryprijs voor beste muziekvideo. De juryprijs voor beste fictiefilm ging naar La Trinitaria Marchita van Elyse Isebia en Inez Loods. Die film was ook de favoriet van het publiek en heeft zich zo ook verzekerd van vertoning in Rotterdam.

Edo Dijksterhuis