VR-competitie Venetië wereldwijd te zien

Great Hoax: The Moon Landing

In slechts drie jaar wist de VR-competitie op het filmfestival van Venetië het nieuwe medium internationaal op de kaart te zetten. Dit jaar zijn de 44 geselecteerde projecten niet te zien op het Lazzaretto Vecchio, maar online én op twaalf satellietlocaties over de hele wereld, waaronder Eye Filmmuseum in Amsterdam.

Vele ogen zijn gericht op de 77ste editie van de Mostra internazionale d’arte cinematografica. Zoals Tenet komende week de testcase wordt voor blockbusters in corona-tijden, zo is Venetië begin september de kanarie in de koolmijn voor de grote filmfestivals. Het is (zoals het er nu uitziet) het eerste van de A-festivals dat doorgaat sinds de pandemie zich aandiende.

Uiteraard moet het festival zich aanpassen aan de omstandigheden. Het programma is kleiner, zodat zalen veilig kunnen worden gebruikt (en waarschijnlijk ook omdat de makers van grotere titels, vooral uit Hollywood, voorlopig de kat uit de boom kijken en hun premières uitstellen). Onder de eerst aangekondigde corona-maatregelen werd ook direct genoemd dat de festivalcompetitie voor virtual reality dit jaar enkel digitaal zou plaatsvinden. En dus niet op het Lazzaretto Vecchio, het kleine Venetiaanse eilandje (nota bene een voormalig ziekenhuis voor pest- en lepralijders), waar het vijfdaagse festival-in-het-festival de afgelopen jaren neerstreek.

Nu is bekend gemaakt dat de geselecteerde VR-werken tijdens het hele festival tóch in fysieke vorm te zien zullen zijn, en zelfs over de hele wereld, onder de noemer Venice VR Expanded. Het programma wordt behalve online ook vertoond in een ‘satellietnetwerk’ van twaalf culturele instellingen in onder meer Barcelona, Taipei, Berlijn, Portland en Beijing. Én Amsterdam, want ook Eye Filmmuseum is een van de locaties. Er zijn van 2 t/m 12 september 44 VR-producties te zien uit 24 landen.

Het programma behelst een competitie (31 titels), enkele selecties buiten competitie (9 titels) en de resultaten van Venetië’s eigen VR Academy (4 titels). Net als in eerdere jaren benadrukt Venice VR de raakvlakken tussen cinema en virtual reality met de selectie van projecten door bekende namen uit de filmwereld, zoals de Deen Christoffer Boe (Offscreen) en de Amerikaan Jon Favreau (The Lion King). Ook de driekoppige jury toont die mix: hij bestaat uit VR-filmmaker Céline Tricart (wiens The Key vorig jaar op het festival in de prijzen viel), de niet-immersieve filmmaker Asif Kapadia (Amy, 2015; Diego Maradona, 2019) en gamedesigner Hideo Kojima (Metal Gear Solid).


Meer informatie: Venice VREye Filmmuseum.