Vijf Nederlandse (co)producties in VR-competitie Venetië

The Imaginary Friend

Het filmfestival van Venetië maakte vandaag de selectie bekend voor Venice Immersive, het programma voor werken in allerhande immersieve digitale vormen. Van de 28 projecten in competitie zijn er vijf (mede) geproduceerde door Nederlandse makers.

In 2016 was het filmfestival van Venetië het eerste van de wereldwijde A-festivals dat serieus aandacht ging besteden aan virtual reality. Sinds 2017 is er een VR-competitie, die in de loop der jaren werd uitbreid tot een programma dat jaarlijks ruimte maakt voor hoogtepunten in diverse digitale kunstvormen, van 360° videos tot XR-werken en van installaties tot virtuele werelden.

Bij de selectie voor editie 2023, die vanmiddag bekend gemaakt werd, zijn vijf projecten die volledig of deels uit Nederland komen – een verbetering van de toch al uitzonderlijke ‘score’ van vorig jaar, toen drie Nederlandse projecten plus één Amerikaans project met Nederlandse maker geselecteerd werden.

Celine Daemen, die vorig jaar in Venetië stond met haar VR-opera Eurydice, een afdaling in oneindigheid, keert terug naar het Lido met haar nieuwe werk Songs for a Passerby, dat kort na het festival haar Nederlandse premìere beleeft in het Muziekgebouw. Ze krijgt er gezelschap van Steye Hallema met The Imaginary Friend, een interatieve VR-ervaring waarin je de denkbeeldige vriend van een zevenjarige jongen wordt, en van Adriaan Lokman, die werd geselecteerd met een nieuwe bewerking van zijn abstracte animatiefilm Flow (2019).

Daarnaast zijn twee deels Nederlandse coproducties geselecteerd: Floating with Spirits van de Belgische maker Juanita Onzaga en Shadowtime van de in de Verenigde Staten gevestigde mediakunstenaars Sister Sylvester en Deniz Tortum.

Venice Immersive bevat in totaal 44 projecten uit 25 verschillende landen, plus 24 werken in war de Worlds Gallery sectie wordt genoemd, met rondleidingen door virtuiele werelden in VRChat. De jury voor de Venice Immersive competitie bestaat uit drie makers wiens werken vorug jaar op het festival werden bekroond: Singing Chen (Taipei, maker van The Man Who Couldn’t Leave), German Heller (Verenigde Staten, CEO van het bedrijf achter Eggscape) en Pedro Harres (Brazilië, maker van From the Main Square).

De tachtigste editie van het filmfestival van Venetië worden gehouden van 30 augustus tot en met 9 september. Het filmprogramma van het festival wordt volgende week bekendgemaakt.