Tweede film­theater Rialto opent dit na­jaar

Zaal in aanbouw (Foto: Too van Velzen)

In het jaar dat Rialto haar eeuwfeest viert, opent de Amsterdamse bioscoop deze herfst haar tweede locatie: in een gebouw van de Vrije Universiteit. Rialto VU volgt daarmee het voorbeeld van Filmhuis Sittard, waar de filmzalen al enkele jaren dubbelen als collegezaal. Voor Amsterdam-Zuid en Amstelveen betekent de opening een enorme cultuurimpuls.

De eerste keer dat we over de plannen berichtten was in 2013. Volgens de toenmalige planning zou het gebouw klaar zijn en open gaan in 2017. “Lekkage in een garage, de algehele druk op de bouwsector en natuurlijk corona”, draagt Raymond Walravens, directeur Rialto, aan als redenen voor de twee keer zo lang uitgevallen bouwperiode. Maar die tegenvallers hebben er wel voor gezorgd dat de opening van de tweede locatie samenvalt met het jubileum van Rialto, dat in 1921 werd opgericht door Anton Pieter du Mee, een vertegenwoordiger in chocolade die droomde van een eigen bioscoop.

De bouw van de dependance betekent een ruime verdubbeling van Rialto’s capaciteit. De bestaande drie zalen met in totaal 270 stoelen, worden uitgebreid met vier zalen die respectievelijk 124, 124, 104 en 72 bezoekers kunnen herbergen. Walravens: “De zalen zijn gebouwd naar de onderwijsbehoefte van de VU; wij zouden ze zelf waarschijnlijk kleiner hebben gemaakt. Maar ze zijn wel echt vormgegeven als filmzalen. De stoelen zijn veel luxer dan in gewone collegezalen en je hebt meer beenruimte. Wie hier ’s avonds film komt kijken, hoeft niet door te hebben dat hier ’s middags les werd gegeven.”

Neemt niet weg dat Rialto zeker mikt op studenten die hier overdag ook komen. “De reden om ooit te kiezen voor deze locatie, is de levendigheid van 25.000 studenten die voor een deel ook in de buurt wonen. Maar als je kijkt naar het gebied dat binnen de straal van makkelijke bereikbaarheid ligt, heb je het al snel over 100.000 mensen. En dat worden er de komende jaren nog meer. Alleen al op de Zuidas worden 9000 woningen bijgebouwd.”

Het atrium dat Rialto VU deelt met andere gebruikers (artist’s impression: Team V Architectuur)

Voor die bewoners is nu vrijwel niets te beleven op het gebied van kunst en cultuur. De VU-campus brengt daar verandering in door – naast Rialto – twee theaterzalen in de nieuwbouw op te nemen. Die worden geprogrammeerd door Griffioen, het aan de universiteit gelieerde cultureel centrum dat nu nog verderop in Uilenstede zit. Ook komen er tien cursusruimtes, horeca en een tentoonstellingsruimte in de plint. Op de iets langere termijn wordt in de buurt een tweede hoofdvestiging van de stedelijke bibliotheek gebouwd: OBA Next.

De gemeente Amsterdam sprak in 2018 al haar zegen uit over de nieuwe bioscoop en kende een opstartsubsidie van €270.000 toe voor de eerste vier jaar. Voorwaarde was wel dat Rialto een eigen bijdrage zou doen. Die is er gekomen in de vorm van een lening van de Triodosbank. Het laatste restje, een bedrag van €35.000, wordt nu via crowdfunding bij elkaar gebracht. Na een week staat de teller op 22% van het streefbedrag. “Dat geld wordt gebruikt voor de techniek”, vertelt Walravens. “De wand-tot-wand schermen zijn al geïnstalleerd, maar er komen nog laserprojectoren en een geluidsinstallatie van hoog niveau.”

In het nieuwe complex zullen circa 5000 voorstellingen per jaar te zien zijn. “Dat is iets minder dan in een reguliere bioscoop met zoveel zalen omdat we door de week iets later kunnen beginnen vanwege de colleges”, legt Walravens uit. “Één zaal opent om 13 uur, de tweede om 15:30 uur en de laatste twee om 17:30 uur. In het weekend beginnen we om 12 uur.”