Groen licht voor dependance Rialto op campus VU

  • Datum 03-04-2018
  • Auteur
  • Deel dit artikel

Het filmtheater op de nieuwe campus van de Vrije Universiteit Amsterdam gaat er komen. Vijf jaar geleden werd het al aangekondigd, toen met de prognose dat alles up and running zou zijn in 2017. Vorige maand ging de gemeenteraad akkoord met de toekenning van subsidie. Naar verwachting wordt het eind 2019 voordat de eerste voorstellingen plaatsvinden.

De gemeente en projectbureau Zuidas dragen eenmalig een bedrag bij waarmee tachtig procent van de opstartkosten kunnen worden gedekt. Het nieuwe universiteitsgebouw telt negen collegezalen waarvan er vier kunnen worden omgebouwd tot filmtheater met zo’n 500 stoelen elk. De exploitatie komt voor rekening van Rialto en cultuurcentrum Griffioen. Die hebben hiermee een primeur: het eerste filmtheater in Nederland binnen een universitair campusgebouw.

Het nieuwe filmtheater richt zich overigens niet alleen op studenten. Ook de kantoorpopulatie van de nabijgelegen Zuidas behoort tot de doelgroep. Net als de bevolking van Amstelveen, die het tot nu toe moest doen met slechts één filmhuis (Griffioen) en één bioscoop (Cinema Amstelveen).

De helft van de programmering in Rialto-Zuidas zal vergelijkbaar zijn met die van Rialto-De Pijp. De nadruk ligt hierbij op Amerikaanse en Britse independents. Het On the Roof Festival dat Rialto in september op het dak van de universiteit programmeert, blijft gewoon bestaan.

Edo Dijksterhuis