Streaming­dienst HBO Max ook in Neder­land

Liefhebbers van The Sopranos en Game of Thrones kunnen de vlag uitsteken. HBO Max is vanaf 8 maart ook actief in Nederland. De nieuwkomer gaat de concurrentie aan met Amazon Prime, Disney+, Videoland, NLZiet en natuurlijk marktleider Netflix.

In de eerste maand dat HBO Max in Nederland verkrijgbaar is, zijn films te zien als Dune, The Suicide Squad en The Matrix Resurrections te zien. Oude successeries als Succession zijn te streamen maar ook nieuwe als House of Dragons, het vervolg op Game of Thrones, en het kostuumdrama The Gilded Age.

HBO begon als Amerikaanse betaalzender en was met maffiaserie The Sopranos een van de aanjagers van de ‘new Golden Age of television’. De kwaliteit van het aanbod werd gewaardeerd door publiek en pers en HBO won een kast vol Emmy Awards. In 2020 werd het bedrijf ingelijfd door Warner Bros., dat de verschuiving van cinema naar streaming zag versnellen door de coronapandemie. Met HBO Max kreeg de studio een eigen kanaal om films uit te brengen die misschien niet altijd terecht kunnen in de bioscoop.

HBO Max begon in de Verenigde Staten en breidde de afgelopen twee jaar uit naar 46 landen, waar het samen met HBO bijna 74 miljoen abonnees heeft (ter vergelijking: Netflix heeft wereldwijd 222 miljoen abonnees en Disney+ 118 miljoen). Volgende maand wordt de sprong gemaakt naar nog eens vijftien landen.

Dat Nederland een van die vijftien is, werd gisteren bekend gemaakt. Wat het precieze aanbod gaat worden, is nog onduidelijk maar de verwachting is dat HBO Max – vergelijkbaar met andere Amerikaanse streamingdiensten – ook ‘originals’ gaat maken in de landen waar het bedrijf actief is. Wat een abonnement gaat kosten, wordt eind deze maand onthuld. Aangezien in Denemarken een HBO Max-abonnement €9,30 per maand kost, zal de prijs in Nederland waarschijnlijk ook rond een tientje liggen.