Stemmen voor de LUX pu­blieks­prijs 2021

Tot 23 mei kan er gestemd worden op de drie films die zijn genomineerd voor LUX publieksprijs, de prijs die door de Europese Unie is ingesteld voor de beste Europese film. De strijd gaat dit jaar tussen Another Round, Collective en Corpus Christi. Het publiek bepaalt de ene helft van de score, de leden van het Europese Parlement de andere helft.

Another Round van Thomas Vinterberg won afgelopen maand de Oscar voor beste niet-Engelstalige film en werd eerder al uitgeroepen tot beste Europese film van 2020. Collective van Alexander Nanau en Corpus Christi van Jan Komassa zijn in Nederland nog te zien via onder andere vitamine.cineville.nl en picl.nl. Stemmen gebeurt via de website van de LUX Audience Award.

Gewoonlijk worden de genomineerde films gelijktijdig vertoond met aansluitende live gestreamde debatten, maar vanwege corona gaat dat dit jaar anders. Aanstaande vrijdag om 17:00 uur vindt een live Q&A plaats met regisseurs Vinterberg en Nanau, en Corpus Christi-hoofdrolspeler Bartosz Bielenia. Het gesprek is te volgen op de LUX Audience Awards Facebook-pagina.

De winnaar wordt op 9 juni bekend gemaakt bij een plenaire sessie van het Europese Parlement.