De Slag om de Schelde grootste Nederlandse speelfilm in tien jaar

Première staat gepland voor eind 2020

Dit najaar starten de opnames van wat de grootste Nederlandse speelfilm in tien jaar moet worden. De Slag om de Schelde brengt een lang vergeten veldslag tijdens de Tweede Wereldoorlog in beeld, maar gaat onderhuids ook over het opkomende populisme van nu. Matthijs van Heijningen jr. doet de regie. Het scenario is van Paula van der Oest.

“Dat grootste slaat op de omvang van de veldslagen die in beeld komen”, stelt producent Alain de Levita (Tonio, Bankier van het Verzet, De Storm) desgevraagd. “En ja, ook qua budget is het de grootste Nederlandse speelfilm van de afgelopen tien jaar.” Een precies bedrag wil hij niet noemen, maar het zit volgens hem “ergens tussen Brimstone (€12 miljoen) en Zwartboek (€18 miljoen)”. Dat geld is onder andere afkomstig van de EO, het Nederlands Filmfonds (€662.000) en het Nationaal Fonds voor Vrede, Vrijheid en Veteranenzorg.

Het vfonds is tevens de aanjager van de hele productie. “Ze benaderden ons om een film te maken ter gelegenheid van de viering van 75 bevrijding. Het fonds wil een nieuwe generatie bewust maken van de geschiedenis, dat het niet vanzelfsprekend is dat we in vrijheid leven en wat het is om in oorlog te leven.”

De Slag om de Schelde speelt zich af in november 1944, als de geallieerden de Duitsers bevechten op het onder water gelopen Walcheren. In vijf weken tijd vallen meer dan 10.000 doden. “Er is al heel veel verteld over de Tweede Wereldoorlog, maar twee veldslagen zijn onderbelicht. De eerste is het Rijnlandoffensief. Toen we ter plekke, vlak onder Arnhem, gingen kijken zagen we echter dingen die we al eens gezien hadden: bossen, loopgraven. De Slag om de Schelde is ook zo’n vergeten veldslag. Maar van die locatie word je als filmmaker meteen enthousiast: dramatisch polderlandschap met zee, plat land, blubber, heel Hollands en heel filmisch.”

Behalve een historisch verhaal wil De Slag om de Schelde ook het heden spiegelen. “Er zit een verhaallijn in van een jongen die de verkeerde keus maakt en zich aansluit bij de Duitsers. De gevolgen kan hij niet overzien. Dat kun je zien als een verwijzing naar het huidige populisme.”

De cast wordt over één à anderhalve maand bekend gemaakt. “Er zijn twee Engelstalige hoofdrollen en daar zoeken we grote namen voor”, aldus De Levita. “Voor de drie Nederlandse jongeren die in de film centraal staan, zoeken we nieuw talent. Een beetje zoals Rutger Hauer en Monique van de Ven ooit ontdekt werden door Turks Fruit.”

In oktober beginnen de opnames in Zeeland, België en een Baltisch land, waarschijnlijk Litouwen of Estland. Er wordt drie maanden gedraaid. De periode tot de première eind 2020 is gereserveerd voor postproductie en CGI (computer generated images. “Daar gaan we echt mee uitpakken. En dat is ook de reden waarom we Matthijs van Heijningen hebben gevraagd als regisseur. Behalve dat hij goed karakters kan uitwerken, heeft niemand in Nederland zoveel ervaring met CGI als hij. Maar daarnaast zal er ook veel echt worden opgeblazen.”