Silvia van der Heiden per 1 juni weg als directeur NFF

Silvia van der Heiden

Na zes jaar aan het roer van het Nederlands Film Festival heeft Silvia van der Heiden aangekondigd per 1 juni te stoppen. Zij heeft in haar periode als directeur de coronaperiode meegemaakt, is een jaar uit de running geweest om medische redenen en schreef onlangs het meerjarenbeleidsplan voor 2025-2028.

Silvia van der Heiden was in 2018 de opvolger van Willemien van Aalst, die er toen zeven festivaledities op had zitten. In 2020 leek het er even op dat zij definitief de handdoek in de ring moest gooien toen ze met trombose in het ziekenhuis belandde. Doreen Boonekamp, voormalig NFF-directeur, nam als interim haar functie waar. Maar Van der Heiden keerde terug en knokte zich door twee corona-edities heen. Tot haar innovaties behoren onder andere de introductie van het genderneutrale Gouden Kalf en de uitbreiding van het aantal categorieën.

“In de afgelopen jaren hebben we, ondanks corona en inflatie, inspirerende programma’s voor een uiteenlopend publiek weten neer te zetten en honderdduizenden bezoekers betrokken bij Nederlandse producties”, stelt de vertrekkend directeur in een persbericht. “De organisatie kan de toekomst met vertrouwen tegemoet treden en zijn belangrijke positie als platform van de Nederlandse audiovisuele sector energiek verder invulling geven. Voor mij is het na zes plezierige, enerverende en leerzame jaren bij het festival, tijd voor een nieuwe stap en daarom neem ik per 1 juni afscheid van het NFF.”

De Raad van Toezicht van het NFF zet op korte termijn de procedure in werking om een opvolger te vinden. De NFF-directie bestaat naast Van der Heiden nog uit Marjolijn Bronkhuyzen, die een jaar geleden aantrad als zakelijk directeur.