Russische films uitgesloten van European Film Awards

Donbass

De European Film Academy heeft Russische films uitgesloten van deelname aan de 2022-editie van de European Film Awards. De boycot komt nadat de Oekraïense regisseur Sergei Loznitsa het gedrag van de EFA hekelde als te slap en uit de organisatie stapte.

Loznitsa zei zijn lidmaatschap van de EFA op in een open brief die op 28 februari werd gepubliceerd door Screen Daily. De regisseur van Maidan, Donbass en State Funeral hekelde daarin het gebrek aan actie en de weinig doortastende taal waarin EFA-directeur Matthijs Wouter Knol de invasie van Oekraïne had veroordeeld. “Jullie stellen dat je 61 Oekraïense leden hebt. Nou, vanaf vandaag zijn dat er nog 60. Ik heb jullie ‘alert blijven en contact houden’ niet nodig. Dankjewel!”

Op 24 februari had Knol een statement naar buiten gebracht via The Hollywood Reporter. Daarin verklaarde hij de EFA solidair met het Oekraïense volk. EFA-voorzitter Mike Downey stelde in een email aan hetzelfde vakblad dat “het te vroeg is om actie te ondernemen, maar we bekijken de situatie met ons bestuur en met collega’s uit grenslanden als Polen om te zien hoe we kunnen samenwerken om praktische steun te geven aan Oekraïense filmmakers die dat nodig hebben.”

Loznitsa vond die respons laks. Hij stelde: “Is het echt zo dat jullie – humanisten, voorstanders van mensenrechten en voorvechters van vrijheid en democratie – ervoor terugschrikken een oorlog oorlog te noemen, barbarisme te veroordelen en je stem te laten horen?”

Ook de daaropvolgende beslissing van de EFA om Russische films uit te sluiten van de European Film Awards is Loznitsa in het verkeerde keelgat geschoten. Hij vindt dat hiermee de verkeerde mensen worden geboycot. “Als ik hoor van een ban op Russische films, dan denk ik aan de filmmakers die goede mensen zijn. Zij zijn, net zo goed als wij, slachtoffers van agressie”, stelde hij in een statement tegenover Variety.