Regiedebuut Halina Reijn openingsfilm Nederlands Film Festival

Instinct

Instinct, het regiedebuut van Halina Reijn, is de openingsfilm van de 39ste editie van het Nederlands Film Festival. De hoodfrollen in de psychologische thriller worden gespeeld door Carice van Houten en Marwan Kenzari. Tegelijk met de officiële openingspremière op vrijdag 27 september presenteert het festival de publiekspremière van Instinct.

Van Houten speelt psycholoog Nicole die in een machtsspel verstikt raakt met TBS-patiënt Idris (Kenzari). Deze staat op het punt voor het eerst op onbegeleid verlof te gaan maar Nicole probeert dat te verhinderen, waardoor Idris langzaam transformeert in de manipulatieve man die ze vanaf het begin al in hem zag. Bijrollen worden vertolkt door Marie-Mae van Zuilen, Ariane Schluter, Betty Schuurman, Pieter Embrechts, Tamar van den Dop, Robert de Hoo, Juda Gosling en Akwasi Owusu Ansah.

Het scenario voor Instinct is geschreven door romancier Esther Gerritsen op basis van een idee van Reijn. De regisseur treedt samen met haar hoofdrolspeler en beste vriendin Van Houten op als coproducent. Topkapi is de producent.