Recordaantal films op longlist Oscar Beste Buitenlandse Film

Grote kanshebber Parasite

Maar liefst 93 landen hebben een film ingestuurd om mee te dingen naar de Oscar voor Beste Buitenlandse Film. Daarmee is het record van 2017 (92) gebroken. Onder de debuterende landen bevinden zich onder andere Nigeria, Oezbekistan en Ghana. De Academy of Motion Picture Arts and Sciences maakte deze week de definitieve longlist bekend.

Tot de grote kanshebbers voor de prijs, die vorig jaar werd gewonnen door Roma van Alfonso Cuaron, behoort zeker Parasite van Bong Joon-ho. De film won in Cannes al de Gouden Palm en wordt alom geroemd door critici. De toonaangevende Roger Ebert noemde Parasite “een van de beste films van het jaar”. The Guardian omschreef de film als “een bizarre zwarte komedie over sociale status, ambities, materialisme en het patriarchale kerngezin”.

Ook Pedro Almodovar gooit hoge ogen met zijn Dolor y gloria. Hetzelfde geldt voor de winnaar van de Grand Prix in Cannes: Atlantics van de Senegalese regisseur Mati Diop. Japan heeft Weathering With You ingezonden en daarmee voor de eerste keer in 22 jaar weer gekozen voor een animatiefilm. En verder tipt vakblad Variety Les Miserables (Frankrijk), The Boy Who Harnessed the Wind (Groot-Brittannië) en Out Stealing Horses (Noorwegen) als kanshebbers. Nederland heeft Instinct, de debuutfilm van Halina Reijn, ingezonden.

Op 16 december wordt de shortlist van tien films bekend gemaakt. Die is daarmee één titel langer dan gebruikelijk. De definitieve nominaties volgen op 13 januari. En op 19 februari worden de Oscars uitgereikt.