Record aantal LHBTI-film­per­so­nages, geen trans­gen­ders

Bombshell, een van de slechts drie films uit 2019 met biseksuele personages

Het gaat goed met de zichtbaarheid van homo’s en lesbiennes in grote publieksfilms. Maar geen enkel personage in de films van de acht grootste Hollywood-studio’s was in 2019 transgender. Ook de raciale diversiteit van lhbti-personages laat nog te wensen over. Dat blijkt uit het jaarlijkse rapport van GLAAD.

Het aantal lhbti-personages is zelfs nog nooit zo hoog geweest in de acht jaar dat GLAAD de cijfers bijhoudt en publiceert. Van de 118 films die Lionsgate, Paramount Pictures, Sony Pictures, STX Films, United Artists Releasing, Universal Pictures, The Walt Disney Studios en Warner Bros. gezamenlijk uitbrachten hadden er 22 een personage dat gay, bi of queer is. Vergeleken met 2018 is het aandeel licht gestegen tot 18,6%. Het best vertegenwoordigd zijn homo’s: 15 films. Lesbiennes kwamen voor in slechts 8 films. Biseksuele personages waren alleen te zien in Bombshell, Anna en Good Boys.

Wat opvalt is dat de meeste lhbti-personages wit zijn. Slechts 34% is dat niet. Die cijfers waren in de voorgaande jaren een stuk beter: 42% in 2018 en 57% in 2017. Ook met de vertegenwoordiging van transseksuele personages is het slecht gesteld. In 2019 was er niet een te zien.

GLAAD houdt zich sinds 1985 bezig met de beeldvorming rond de lhbti-gemeenschap. Twee jaar geleden stelde de organisatie studio’s als doel om in 2021 minstens twintig procent van de films lhbti-personages te laten bevatten en in 2024 de helft. Vier van de acht grote studio’s heeft dat percentage gehaald. De organisatie uit wel kritiek op de manier waarop. De helft van de lhbti-personages is drie minuten of korter in beeld, te kort om echt te worden opgemerkt.

Als hulpmiddel draagt GLAAD de Vito Russo Test aan, vernoemd naar de homoactivist die beroemd werd met zijn boek The Celluloid Closet. Het gaat om drie vragen. Bevat de film een lhbti-personage dat als zodanig herkenbaar is? Wordt dat personage door meer gedefinieerd dan alleen zijn/haar seksualiteit? En is het personage essentieel voor het verhaal, met andere woorden: is hij/zij niet alleen maar decoratie? Van de films die in 2019 lhbti-personages bevatten slaagde 73% voor de test.