Producent Redbad eist geld van YouTube

Klaas de Jong stelt streamen van illegale content aan de kaak

Producent Klaas de Jong eist €200.000 van YouTube als vergoeding voor de twee miljoen keer dat Redbad illegaal is gestreamd via het videoplatform. Dat maakt zich daarmee schuldig aan heling volgens hem. De autoriteiten ondernemen echter niets en YouTube onttrekt zich aan iedere verantwoordelijkheid.

Redbad is natuurlijk niet de enige film die gratis te zien is via YouTube. “Wij halen wel tien keer per week iets van YouTube”, vertelt De Jong, die met zijn bedrijf Farmhouse de productie deed van onder andere Kameleon, Verliefd op Ibiza, Sneekweek, De hel van ’63 en Michiel de Ruyter. “Almachtige partijen als YouTube kunnen zich blijkbaar onttrekken aan de wet. De tactiek is gewoon niets doen.”

Het verweer dat YouTube niet verantwoordelijk is voor het gedrag van gebruikers, gaat er bij De Jong niet in. Noch dat het platform illegale content moeilijk zou kunnen detecteren. “Er is geen blote tiet te vinden op YouTube. Dat kunnen blijkbaar allemaal wel eruit filteren. Maar het gaat hier om een exploitatiemodel en dan wordt er een oogje dichtgeknepen.”

Want dat steekt De Jong nog het meeste: dat YouTube gewoon reclameblokken plaatst rond de films die illegaal worden gestreamd. Het bedrijf verdient dus direct aan piraterij. “Het is de hypocrisie ten top. Het Chinese kanaal waar Redbad werd gestreamd, Jhoge555, heeft nog twintig andere titels. Redbad is nu weggehaald maar de rest staat er gewoon nog.”

De schadeclaim van twee ton is gebaseerd op de 20 cent die Amazon Prime per bekeken video betaalt aan producenten. Redbad, dat in Nederland nog geen 40.000 bioscoopbezoekers trok, is 2 miljoen keer bekeken in verschillende landen, waaronder 500.000 keer in de Verenigde Staten.

De Jong verwacht niet direct antwoord van YouTube. “Dit zijn processen die heel lang duren. Eerst stel je iemand in gebreke, dan dien je een claim in en pas daarna kan je overgaan tot een aanklacht. Dat kan tot wel tien jaar in beslag nemen.” De Jong heeft er ervaring mee. Met de Vereniging van Professionele Speelfilmproducenten, die hij in 2015 oprichtte, wil hij de Nederlandse staat verantwoordelijk stellen voor illegaal downloaden doordat het lange tijd niet strafbaar was. Die zaak is in eerste aanleg gewonnen.