De populairste films aller tijden per land

Zwartboek heeft in Nederland de hoogste IMDB-score

Iedereen die ook maar beetje van film houdt, maakt wel eens gebruik van de Internet Movie Data Base (IMDB). Fanatiekelingen laten ook hun oordeel over films achter, in de vorm van sterren. AmberScript, een Amsterdamse start-up gespecialiseerd in het omzetten van audio en video naar tekst, heeft alle gegevens van IMDB door de machine gehaald om de voorkeuren per land in kaart te brengen.

Op een interactieve wereldkaart kun je per land inzoomen. Zo is in Australië Finding Nemo (8,1 sterren) het meest populair en scoort 3 Idiots (8,4 sterren) het hoogste in India. De meest genereuze beoordelaars wonen in de Verenigde Staten (The Shawshank Redemption: 9,2 sterren), Bangladesh (Mirror Game: 9,1 sterren) en Kosovo (Zana: 9,1 sterren). In Nederland scoort Zwartboek het hoogste met 7,7 sterren.

Drama is verreweg het meest populaire genre. Onder de films met de hoogste IMDB-waardering vielen er 4 uit 10 in deze categorie. Veel minder vaak is de nationale favoriet een fantasyfilm, historisch drama, thriller of western, hoewel er uitschieters zijn als The Good, the Bad and the Ugly, dat in Italië maar liefst 8,8 sterren krijgt.

Voor de analyse keek AmberScript naar films uit de afgelopen zeventig jaar. De oudste film op de lijst met nationale favorieten is Skanderberg (1953), dat 7,9 sterren krijgt in Albanië. In Zuid-Korea en Spanje zijn juist recente films geliefd: respectievelijk Parasite (8,6 sterren) en 1917 (8,3 sterren).

AmberScript heeft gekeken naar filmvoorkeuren in 130 landen. Alleen films met minimaal duizend stemmen zijn meegenomen in de weging. De gebruikte data zijn afkomstig uit de periode tussen 29 september en 1 oktober 2020.