Op één na groot­ste bios­coop­keten ter wereld dicht voor on­be­paalde tijd

Het vrijdag aangekondigde uitstel van de release van No Time to Die heeft nu al gevolgen. Cineworld maakte afgelopen weekend bekend tijdelijke sluiting van een groot deel van haar theaters te overwegen. De bioscoopketen is de op één na grootste ter wereld met 9518 schermen in 790 bioscopen verspreid over elf landen.

De voorgenomen sluiting geldt voor bioscopen in Groot-Brittannië, Ierland en de Verenigde Staten. In Groot-Brittannië is Cineworld marktleider met 99 theaters. In de Verenigde Staten exploiteert de keten 543 Regal Cinema’s en is ze nummer 2. Daarnaast heeft Cineworld nog bioscopen in Canada, Israël, Polen, Hongarije, Roemenië, Tsjechië, Bulgarije en Slovenië.

Bioscopen hebben al maanden zwaar te lijden onder de coronamaatregelen. Maar dat de nieuwe Bond-film is doorgeschoven naar april volgend jaar is de druppel die de emmer doet overlopen. Er werd gehoopt dat No Time to Die het desastreuze jaar nog een beetje goed zou maken. De voorgenomen sluiting van Cineworld zou kunnen duren tot diep in 2021.

In Nederland zijn bioscopen vooralsnog niet op grote schaal dicht gegaan. Branchevereniging NVBF roept iedereen op om de gedragsregels in acht te nemen en publiek op overtreding ervan aan te spreken. Alles om strengere regels en – helemaal onwenselijk – een tweede lockdown te vermijden.

Een contrasterend geluid is afkomstig van Pathé. De grootste bioscoopexploitant van Nederland liet in een persbericht weten sinds de heropening op 1 juni meer dan 2 miljoen bezoekers te hebben ontvangen. Dat is lang niet zoveel als gewoonlijk in deze tijd van het jaar, maar “dit aantal en het succes van recente films geven ons vertrouwen in de toekomst”, stelt commercieel directeur Doron Kurz. De best bezochte titels van de afgelopen vier maanden waren Tenet, de animatiefilm Scoob! en de Nederlandse romkom Alles is zoals het zou moeten zijn.