Nu verandert er langzaam iets wint Forum van de Regisseurs

Nu verandert er langzaam iets

Nu verandert er langzaam iets van mint film office is de winnaar van de VEVAM Fonds Prijs van het Forum van de Regisseurs 2019. Speciale vermeldingen waren er voor Kabul, City in the Wind en Nocturne. Dertien films in totaal maakten deel uit van deze competitie voor vernieuwende en ambitieuze Nederlandse films, die dit jaar zijn vijfde editie beleefde tijdens het Nederlands Film Festival.

De jury prijst Nu verandert er langzaam iets om “een analytische en soms zelfs meedogenloze blik” en “de keuze van de regisseur om kritische kanttekeningen en persoonlijke terzijdes voor zich te houden en het filmische kader zélf te laten werken als katalysator voor de inhoud”. De documentaire brengt de hedendaagse coaching- en trainingscultuur in beeld met vaste, wijde camerastandpunten maar zonder interviews of voice-overs. Getoond worden onder andere een therapiesessie met dieren, een cursus ‘omgaan met spanning en agressie’ voor stadswachten en een les in geluk voor basisschoolleerlingen. De film ging in première tijdens IDFA 2018, won de prijs voor beste Nederlandse documentaire en is nu nog te zien op Picl.nl.

Kabul, City in the Wind van Aboozar Amini en Nocturne Viktor van der Valk kregen een speciale vermelding. Over de eerste film zei de jury: “Misschien leggen de meest eenvoudige beelden wel het doeltreffendst de complexiteit van het bestaan bloot….. De jury is ontroerd door de kwetsbaarheid van de hoofdpersonages. Abas, de getroebleerde buschauffeur, bestaat. De dappere broertjes Afshin en Benjamin bestaan. Verdorie, ze bestaan.”

Over Nocturne oordeelde de jury: ““Als kijker worden we in de op hol geslagen sneltrein binnen de hersenpan van een jonge filmmaker gezogen. De filmfreak kent zijn klassiekers goed, heeft zijn voorgangers grondig bestudeerd: hij weet wat een goede film is. Zijn filmplan is er, de karakters zijn er, de acteurs zijn, er is op termijn zelfs geld, maar er zijn ook keuzes, twijfels, familie, ruis, afleiding. En dan toch doordenderen! Doen of niet doen? Ja! Gaan!! En dan zien we een intelligent visueel spektakel dat smaakt naar meer: veel meer.”

De jury erkent dat er dit jaar niet echt films bij zaten die “radicaal uit het kader springen” maar stellen dat het “tenslotte al krankzinnige moeilijk is om een ‘gewone’ goede film te maken”. Het programma van Forum van de Regisseurs werd samengesteld door Jan-Pieter Ekker, chef kunst van Het Parool en NRC/Filmkrant-criticus Dana Linssen. Zij nemen na deze lustrumeditie afscheid.