Nieuwe montage Grimm (2003) in première tijdens Nederlands Film Festival

Grimm re-edit

Zestien jaar na de première van Grimm, de vijfde film van Alex van Warmerdam, wordt tijdens het aankomende Nederlands Film Festival de re-edit getoond. Behalve de montage zijn ook geluid, beeld en muziek vernieuwd. Van Warmerdam maakte de re-edit samen met editor Job ter Burg.

“Het is mijn enige film waarvan ik altijd heb gedacht dat ik er meer uit had kunnen halen”, stelt Van Warmerdam in het persbericht dat de première van de re-edit aankondigt. Gelukkig bleek het celluloid waar de film op gedraaid was nog in goede staat. Grimm re-edit begint als een variant op het bekende Hans en Grietje-verhaal en transformeert in een combinatie van roadmovie, thriller en western. Hoofdrolspelers Jacob Derwig en Halina Reijn worden door hun armlastige vader achtergelaten in het bos met een briefje van hun moeder waarin ze hen vertelt naar een oom in Spanje te gaan. Eenmaal daar wordt Marie verliefd op een rijke chirurg die samenwoont met zijn zwijgzame zus. Jacob dreigt dan buiten de boot te vallen.

De première van Grimm re-edit vindt plaats op 28 september in gezelschap van Van Warmerdam, Ter Burg en Reijn. Distributeur Cinéart brengt de film uit in de bioscoop op 10 oktober. Fortissimo Films gaat over de internationale distributie.

Dit najaar begint Van Warmerdam aan de opnames voor zijn volgende film. Die heet Nr 10 en is – inderdaad – zijn tiende film. Hij gaat over de acteur Günther die als kind in een Duits bos is gevonden maar later over zijn afkomst op de hoogte wordt gesteld door afgezanten van kardinaal Wassinski. De hoofdrol wordt gespeeld door Tom Dewispelaere, die eerder ook te zien was in Borgman en Schneider vs Bax. Met een budget van €5,4 miljoen is Nr 10 de duurste film die Van Warmerdam tot nu toe maakte. De première staat gepland voor eind 2020.